Шпанија и Ватикан разматрају локацију за полагање Франкових посмтрних остатака

Шпанска влада је саопштила да ће употребити сва правна средства како би спречила да посмртни остаци генерала Франсиска Франка буду положени у мадридску катедралу и тако подрију напори да се земља ослободи «сенке» покојног диктатора, пише Танјуг.

АП, међутим, примећује да се изјаве шпанске владе и Ватикана разликују у вези са тиме шта би било најбоље учинити са балсамованим Франковим телом, које ће бити ексхумирано из монументалног маузолеја у близини Мадрида.

Франсиско Франко, сахрањен је 1975. године у Долини палих, где леже посмртни остаци око 34.000 бораца са обе сукобљене стране Шпанског грађанског рата. Шпанска влада левог центра је почетком ове године одлучила да се Франкови посмртни остаци ексхумирају, али и даље није нађено одговарајуће ново место сахране.

Влада настоји да убеди Франкову породицу да га сахрани на гробљу Пардо, код Мадрида, где лежи и његова супруга, али деветоро Франкових унука пристаје да прими његово тело само под условом да место поновне сахране буде породична гробница у крипти Алмудене, централне катедрале у Мадриду.

То је ражестило оне који страхују да би се на тај начин Мадрид претворио у место ходочашћа припадника екстремне деснице и оних који су носталгични за Франковом ером.

Заменик премијера Кармен Калво изјавила је да је државни секретар Свете столице, кардинал Пјетро Паролин, током њиховог сусрета у понедељак у Ватикану, пристао да се тако нешто спречи.

Калво је рекла новинарима да су се сложили да «заједнички нађу решење које, очигледно, не може бити Алмудена».

Прес канцеларија Ватикана је, међутим, касније издала саопштење у коме прецизира да, иако се Света столица не противи ексхумацији Франка, кардинал оставља шпанској влади и Франковим наследницима да се договоре о месту сахране.

У саопштењу се наводи да је Паролин само рекао да став Кармен Калво представља «одговарајућу жељу да се истраже друге алтернативе, такође кроз дијалог са породицом», и да не жели да коментарише место сахране.

Католичка црква у Шпанији је раније саопштила да не може да се успротиви жељи Франкових наследника, јер је гробно место у крипти катедрале Алмудена та породица купила пре више од две деценије за 30.000 евра.

Кармен Калво је сад, међутим, наговестила нови приступ, односно да би влада могла да се позове на Закон о историјском памћењу, «како би се гарантовало да Франко не буде слављен ни на једном месту на територији Шпаније».

Католичка црква је под притиском малобројних присталица франкизма, примећује АП и наводи изјаву Хуана Чичара из «Фондације Франко», који каже да би свака интервенција цркве у вези са тим питањем представљала «покушај да се понизи неко коме Католичка црква у Шпанији дугује постојање», преноси Танјуг.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »