Путин: Поделе у православљу изазваће озбиљне последице

Руски председник Владимир Путин рекао је да ће подела међу православним црквама изазвати «озбиљне последице», након одлуке Цариградске патријаршије да призна аутокефалност украјинске православне цркве.

«Волео бих да нагласим једну ствар: политизација у тако осетљивим подручјима за собом увек повлачи најтеже последице, пре свега за оне који то чине», изјавио је Путин на форуму који је у Москви окупио представнике руске дијаспоре.

Ово је први пут да је председник Руске Федерације проговорио о кризи изазваној признавањем аутокефалности Украјинске православне цркве, преноси Слободна Европа.

Путин је осудио «покушаје прекида веза» између Руске православне цркве и њених верника у иностранству.

«Наш заједнички задатак пред људима је да очувамо духовно и историјско јединство правосљавља», истиче Путин.

Средином октобра Цариградска патријаршија признала је независност украјинске православне цркве, чиме је отворила питање за милионе вернике у тој земљи где Руска православна црква има велики утицај.

Руски патријарх Кирил одбио је да призна одлуку Цариградске патријаршије и прогласио ју је највећим расколом у хришћанству у последњих 100 година.

Руска православна црква због тога одлучила да прекине све везе са Цариградском патријаршијом.

Православци у Украјини су подељени, односно један део припадају московској патријаршији, док други део је веран кијевској, самопроглашеној патријаршији, након независности земље 1992. године, коју до сада није признавала ниједна православна црква у свету.

Танјуг

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »