Проф.др Даница Грујичић: Икс-нож омогућава зрачење тешко приступачних тумора

Србија добија најсавреминији апарат за борбу против тумора икс-нож. Тај важан апарат који је недостајао српском здравству налази се у Центру за онколошку радиохирургију у Клиничком центру Србије.

проф.др Даница Грујичић (Фото: Лола Ђорђевић)

Првој интервенцији биће подвргнута пацијенткиња стара 68 година и обавиће је проф.др Даница Грујичић, начелница Неуроонколошког центра КЦС-а.

Професорка Грујичић је за РТС рекла да је реч о изузетно прецизном апарату који омогућава зрачење тешко приступачних тумора.

Уз прецизност од неколико делова милиметра, икс-нож се користи за третирање тумора које је сувише ризично или немогуће одстранити стандардним хируршким интервенцијма, објаснила је Грујичићева.

«Оно што је разлика од гама-ножа јесте да се не даје иста доза зрачења једнократно, већ се ради фракционисано. Оно што се раније радило месец дана, сада се завршава за пет дана», рекла је Даница Грујичић. 

(Фото: Лола Ђорђевић)

Директор КЦС-а Милика Ашанин рекао је да се ради о инвестицији вредној 792 милиона динара која ће омогућити бесплатно лечење у Србији, с обзиром да су до сада пацијенти о свом трошку или о трошку Републичког фонда здравственог осигурања упућивани на лечење у Турску које је појединачно коштало од седам до 15.000, па и до 20.000 евра.

У Онколошком радио-хируршком центру КЦС ће, како је најавио Ашанин, радити 30 лекара, радиолога и других стручњака, који су се обучавали у Енглеској и Швајцарској.

икс-нож у Клиничком центру Србије (Фото: Лола Ђорђевић)

У Србији до сада овакав начин радиотерапије није спровођен, тако да ће се набавком оваквог апарата значајно побољшати квалитет радиотерапије, посебно за оне пацијенте чији примарни тумор није већи од пет центиметара.

Нова зграда се простире на 700 квадратних метара, а у њој ће бити икс-нож, као и сва пратећа опрема, преноси РТС.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »