Почео са радом икс-нож у Клиничком центру Србије

У Клиничком центру Србије почео је са радом икс-нож за лечење тумора. У изградњу Центра за икс-нож у КЦС и набавку опреме уложено је 800 милиона динара. Листе чекања које данас имамо, троструко су мање него пре пет година, али морају да буду избрисане, поручио је председник Александар Вучић који је обишао центар.

икс-нож у Клиничком центру Србије (Фото: Лола Ђорђевић)

Први пацијент је јутрос већ зрачен на том апарату, а предвиђено је да у наредна два месеца буде третирано још 30 онколошких пацијената.

Икс-нож представља најсавременији апарат за зрачење тумора у целом телу.

У нашој земљи до сада овакав начин радиотерапије није спровођен, а пацијенти су на третман икс-ножем морали да иду у иностранство, што их је коштало најмање 20.000 евра.

Председник Александар Вучић захвалио се медицинском особвљу на великом труду и раду који улажу да би чували здравље нашег народа и лечили пацијенте.

Александар Вучић (Фото: Лола Ђорђевић)

«Енергија и труд који улажете није директно пропорцијалан нашој захвалности. Хоћу да вам се захвалим да тешком и напорном раду, верујући да ћемо моћи макар део да вам вратимо», рекао је Вучић и навео да је машина коштала седам милиона евра.

Рекао је да сваке године имамо 40.000 новооболелих од рака и да ти људии не смеју да чекају.

«Листе чекања које данас имамо, које су троструко мање него пре пет година, морају да буду избрисане и морамо да лечимо људе на најбржи могући начин и зато смо спремни да још улажемо», нагласио је Вучић.

Навео је да смо 2012. године имали један линеарни акцелератор и да је у Војводини једна трећина људи умирала зато што никада нису могли дођу да дођу на ред.

Данас, каже, имамо десет линеарних акцелератора и драматично је поправљено стање у здравству по том питнају.

«Чуо сам да постоји нека машина, Протом бим, која постоји на четири места у Европи, не обећавам, али се надам да ћемо да покушамо да је набавимо. То је добро за Винчу и остале специјалисте и то је најбољи уређај за лечење тумора. То је неко светско чудо», нагласио је Вучић.

Професорка Драгица Грујичић је за РТС рекла да је реч о изузетно прецизном апарату који омогућава зрачење тешко приступачних тумора.

икс-нож у Клиничком центру Србије (Фото: Лола Ђорђевић)

 Лекарима девет одсто већа плата, сестрама 12 одсто

Лекари ће имати девет одсто већу плату, а медицинске сестре 12 одсто, рекао је председник Србије Александар Вучић.

«Медицинске сестре имаће чак 12 одсто, имаће највеће повећање од свих људи који раде у јавном сектору», рекао је Вучић.

Навео је да Србија на тај начин жели да задржи здравствене раднике у Србији, који су много учинили за грађане, пренси РТС .

 

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »