Народна посланица Стефана Миладиновић за “VICE Srbija“: Како изгледа дијалог у Скупштини без мушкараца?

Тема која често привлачи пажњу јавности јесте положај и учешће жена на политичкој сцени у Србији. Предуго су биле посматрачи. Meђутим, од 2012. године чине трећину од укупног броја народних посланика Народне скупштине Републике Србије.

Одлуком свих народних посланица 14. фебруара 2013. године учињен је корак даље, када је покренуто удруживање у Женску парламентарну мрежу зарад виших циљева, без обзира на страначку припадност.

За VICE Srbija, на тему „Како изгледа дијалог у Скупштини без мушкараца“ говориле су народне посланице и представнице Женске парламентарне мреже: Стефана Миладиновић (Социјалистичка партија Србије) и Гордана Чомић (Демократска странка), које су учествовале у оснивању Мреже , Марија Јањушевић (Двери) и Наташа Михаиловић (Социјалдемократска партија Србије).

Основни циљеви Женске парламентарне мреже су: доношење нових закона и политика и спровођење актуелних законских решења, посебно у области здравља жена и породице, сузбијање насиља над женама, као и сузбијање насиља у породици, економско оснаживање жена и образовање жена.

Народна посланица Социјалистичке партије Србије Стефана Миладиновић,у разговору за VICE Srbija каже да је овогодишња Национална конференција Женске парламентарне мреже окупила представнице законодавних тела свих локалних самоуправа. „Сваке године расправља се о актуелним друштвеним темама и конкретним корацима које би требало предузети у циљу ефикасне имплементације закона, као и увођења добрих пракси на локални ниво“, истакла је Миладиновић и додала да је на овогодишњој VI конференцији koja је одржана средином октобра присуствовало више од 400 представница локалних самоуправа.

Стефана Миладиновић поносна је на то што је учествовала у оснивању Женске парламентарне мреже нагласивши да је Женска парламентарна мрежа резултат бројних иницијатива, разговора и сусрета које су претходиле њеном оснивању. „Несугласице и различитости су присутне, али се савладавају  током сарадње“ , додала је она.

„У односу на претходне парламентарне сазиве у којима је била заступљено свега двадесетак жена, велики искорак у броју народних посланица учињен је 2012. године када је захваљујући законским квотама број жена у Народној скупштини порастао на 84. Ако се погледа статистика, а статистика је неумољива – жене се чешће јављају у појединостима, оне предњаче у броју поднетих амандмана, чланству у одборима и сталним делегацијама – тамо где се очекује већи рад, и ту мислим на озбиљан рад и посвећеност – увек је на таквим местима већи број жена“, истакла је Стефана.

„Свака народна посланица и чланица ЖПМ добро познаје политичке процесе и зна до које границе може да иде, а када да се заустави. Треба водити рачуна и направити равнотежу  између интереса своје странке, личног мишљења и интереса и мишљења колегиница из посланичког клуба. Важно је пронаћи компромис, што није лако и једноставно“ закључила је посланица Социјалистичке партије Србије и једна од координаторки ЖПМ Стефана Миладиновић.

 

Извор и фото: VICE Srbija

The post Народна посланица Стефана Миладиновић за “VICE Srbija“: Како изгледа дијалог у Скупштини без мушкараца? appeared first on Социјалистичка партија Србије.

Source: Социјалистичка партија Србије (http://www.sps.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »