На аукцији Бодлерово писмо у коме најављује самоубиство

Потресно младалачко писмо Шарла Бодлера у коме најављује да намерава да се убије биће у недељу понуђено на аукцији у аукцијској кући Осена са још 34 писма аутора збирке «Цвеће зла», преноси Танјуг.

«Кад вам госпођица Жан Лемер буде предала ово писмо ја ћу бити мртав.. умирем у једном страшном неспокоју… Убијам се јер не могу више да живим, замор од успављивања и буђења су ми неподношљиви», написао је песник својој љубавници Жан Дивал. Био је несхваћен у породици и опхрван проблемима новца и пића и сумњао у свој књижевни таленат.

Покушао је да се убије ножем али то није имало тешких последица. Када је то покушао имао је 24 године, а живео је још 22.

Писмо процењено на 60.000 до 80.000 евра је главно у тој колекцији Бодлерових докумената и писама аукцијске куће са седиштем у Фонтенблоу, југоисточно од Париза.

Биће понуђени на продају и други Бодлерови текстови где се види његов леп исписан рукопис, љубавна песма «Обећања једног лица» (Les promesses d`un visage), белешке где се оспоравају велике критике његове збирке «Цвеће зла», писања где описује своју досаду, црне мисли, бес, мржњу и «француске ниткове».

Писма Ежена Делакроа, Виктора Игоа и Едвара Манеа и других упућена Бодлеру такође су део колекције која се нуди на продају.

На аукцији ће такође бити понуђена писма бројних других писаца 19. и 20. века која показују страствене размене мишљења о књижевним и научним расправама тог времена.

Међу њима су Емил Зола, два потписана писма Марсела Пруста својој мајци, фотографија из 1986. на којој се види Лисјен Доде, син Алфонса Додеа, како заљубљено гледа у Пруста и наслања се на његово раме. Слика је у то време била скандалозна у очима породице Пруст.

Документи и писма Ектора Берлиоза, Луја-Фердинанда Селина, Сигмунга Фројда, Гистава Флобера, Алберта Ајнштајна, Стефана Малармеа, Пола Верлена, Жан-Пол Сартра, такође ће у недељу бити понуђена на аукцији у Фонтенблоу,преноси Танјуг

 

 

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »