Михајловић: У 2019. нових пет милијарди евра инвестиција

Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић, рекла је данас да је вредност актуелних инвестиција у инфраструктури 16 милијарди евра и да у 2019. почиње нови инвестициони циклус вредан пет милијарди евра, који ће бити важан за српско грађевинарство и за повезивање с регионом.

Михајловић је рекла да се ове године завршава Коридор 10, те да се „пушта“ део Коридора 11.

„Идуће године крећемо у нови инвестициони циклус. Изградња ауто-пута Прељина-Пожега креће 1. марта, то је пројекат вредан близу пола милијарде евра, модернизација пруге између Новог Сада и Суботицe је пројекат вредан око милијарду евра. Крајем године, надамо се да почињемо и изградњу Моравског коридора, за који је процењена вредност изградње око 800 милиона евра. Поред тога, у регионалне пруге улажемо око пола милијарде евра, укључујући и реконструкцију и модернизацију пруге Ниш-Димитровград“, рекла је Михајловић.

Она је прецизирала да, кад говори о почетку новог инвестиционог циклуса, говори о почетку радова, не о потписивању уговора и почетку израде пројектно-техничке документације.

Поред ових пројеката, у 2019. ће се, према њеним речима, радити и пројектно-техничка документација за оба крака ауто-пута Београд-Сарајево и од Кузмина до Сремске Раче и од Пожеге до Котромана.

„Нови инвестициони циклус важан је замајац за наше грађевинарство, али и за повезивање Србије са регионом. Нама се последњих година транзитни саобраћај већ полако враћа, али ћемо овим пројектима постати и незаобилазна транзитна рута у овом делу Европе“, додала је Михајловић.

 

Кар Го добродошао, али у складу са законом

Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић изјавила је да је апликација преко које се пружају такси услуге „Кар Го“ добродошла у Србију, али да мора да се региструје по Закону о превозу путника.

Михајловић је рекла да Кар Го не може да буде регистрован по неком другом закону и да тако практично нелегално превози путнике.

„Сви су добродошли, имамо и апликацију Јандекс која функционише, ствар је у томе да морате да се региструјете у складу са законом о превозу путника“, рекла је Михајловић.

Она је рекла да је, када се уводе промене те врсте у начин превоза путника, „нормално да постоје разни лобији који се буне“.

 

Створити услове за бољи положај Ромкиња

Од 10 Ромкиња у региону девет нема посао, а потпредседница владе Зорана Михајловић поручила је данас, на отварању регионалне конференције „Економска (не)зависност Ромкиња: изазови и рани узроци“, да владе морају да створе услове за њихов бољи положај и оснаживање у друштву.

Делегација ЕУ у Србији је најавила да ЕУ планира да, поред до сада обезбеђених 11,4 милиона евра за помоћ Србији по питању Рома, обезбеди нашој земљи још додатних 20 милона евра.

Михајловић, која је председница Координационог тела за праћење реализације Стратегије за социјално укључивање Рома и Ромкиња у Србији за период од 2016. до 2025, каже да се дводневна конференција организује са циљем да се помогне Ромкињама и да је та тема веома важна за нашу земљу, региону, али и ЕУ.

„Статистике нису похвалне када говоримо о учешћу Ромкиња у образовању и запошљавању“, навела је Михајловић.

Додаје да Србија има стратегију, акциони план и средства у буџету за побољшавање положаја Рома, као и око 9,2 милиона евра из ИПА фонда.

 

 

 

Извор: Танјуг


Source: Српска напредна странка (https://www.sns.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »