Лукашенко: Белорусија и Русија ће дати адекватан одговор на америчку базу у Пољској

Председник Белорусије Александар Лукашенко изјавио је да Минск и Москва размишљају о адекватном одговору на планове Пољске да у земљи размести америчку војну базу.

„Ако политичари у Пољској изјављују да су спремни да потроше милијарде долара како би се тамо поставило америчко оружје и увели амерички батаљони, створио неки ’Форт Трамп‘… ми ћемо, наравно, реаговати… Наравно, са својим главним савезником (Русијом) размишљамо како да се одупретмо свему томе и како са минималним трошковима, ми нисмо толико богати, ни Русија, ни ми… како да пронађемо адекватан одговор у овој ситуацији“, рекао је Лукашенко, говорећи на отварању састанка главне групе Минхенске конференције о безбедности у Минску.

Раније је директор канцеларије пољског премијера Михал Дворчик изјавио да власти намеравају да разместе војну базу „Форт Трамп“ на источној граници земље.

Mинистар одбране Пољске Маријуш Блашчак саопштио је да се формира радна група за размештање америчке војне базе.

Председник Белорусије је такође коментарисао ситуацију у Донбасу. Он је рекао да је решавање ситуације у Донбасу немогуће без учешћа САД.

„Ако не успемо да за тај сто привучемо САД, слаба је вероватноћа да ћемо постићи циљ“, истакао је Лукашенко.

Лукашенко је додао да би било корисно размотрити могућност заједничке мировне мисије УН и ОЕБС-а у Донбасу.

„Потребно је спровести даљу потрагу за узајамно прихватљивим решењем за распоређивање мировњака у Донбасу. Можда би требало да се размотри могућност распоређивања заједничке мисије УН и ОЕБС-а у Украјини“, рекао је Лукашенко, преноси агенција Белта.

Спутњик

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »