Игре нерава у близини граница, док Столтенбер тврди да ће се западни савез и Русија «понашати пристојно»

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг рекао је да ће се западни савез и Русија «понашати пристојно» током војних вежби у истом подручју близу норвешке обале.

«Ово није ситуација из Хладног рата», рекао је Столтенберг током НАТО маневара у којима учествује око 50.000 војника. Према његовим речима, циљ вежби је «да спрече, не да провоцирају».

НАТО у централној и источној Норвешкој, севереном Атлантику и Балтичком мору изводи највеће војне вежбе од краја Хладног рата које ће трајати до 7. новембра.

Русија је саопштила да ће њена морнарица од 1. до 3. новембра тестирати ракете у међународним водама западно од Норвешке.

Русија је унапред обавештена о вежби НАТО и позвана да је посматра, али је војна представа запада наљутила Москву која сматра да се западни савезници понашају изазивачки близу руских граница.

«Ова вежба је потребна да би се послао снажан сигнал јединства», рекао је Столтенберг. На маневрима учествују војници из свих 29 чланица НАТО као и Финске и Шведске.

Ту је такође и 65 бродова, 250 авиона и 10.000 борних кола. Сценарио вежбе представља одговор на хипотетичку окупацију Норвешке од «измишљеног агресора».

Командант НАТО вежбе, амерички адмирал Џејмс Фого, рекао је Руси посматрају маневре с «радозналошћу», имајући у виду недавне покрете руске војске у ваздуху и на мору.

Руско министарство спољних послова је прошле недеље саопштило да се НАТО маневри «уклапају у америчку политику прављења Европе мање безбедном».

Паралелно са вежбом, амерички носач авиона «Хари Труман» предводио је ударну групу носача авиона која је изводила ваздушне, поморске и подводне вежбе у арктичким водама.

То је био први пут од краја Хладног рата да је амерички носач авиона пловио толико изнад Арктичког круга, рекао је адмирал Фого.

 

 

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »