Горан Триван на конференцији „Зелена економија и економски одрживи системи управљања отпадом у Србији“

Србија ће добити функционални систем управљања отпадом уз остваривање дијалога свих заинтересованих страна и учешће јавности, и тиме се придружити другим развијеним земљама, најавио је министар заштите животне средине Горан Триван на конференцији „Зелена економија и економски одрживи системи управљања отпадом у Србији“, који је организовао Данас Конференс Центар.

„Управљање отпадом једно је од кључних питања за унапређење стања и системску уређеност животне средине које има своју економску и социјалну димензију, и представља један од најважнијих приоритета Министарства заштите животне средине“, рекао је у својој уводној речи министар. У Србији ће бити уведен систем управљања отпадом који ће Србију из стања нереда увести у ред када је у питању област заштите животне средине, уз примену искустава других земаља, чиме ћемо прескочити неке фазе које су друге земље морале да пролазе на овом путу, додао  је Триван. „Систем управљања отпадом мора бити економски оправдан и одржив. Да би могли да дођемо до таквог модела, било је неопходно да прво установимо право стање у сектору отпада на нивоу локалних самоуправа, које се веома разликује од општине до општине. Ми сада имамо дијагнозу и знамо куда да кренемо“, рекао је.

Садашње стање у области управљања отпадом указује на значај континуитета, али и на неопходност измена раније утврђених стратегија. Рационални приступ заснован на еколошком принципу подразумева смањење планираног броја регионалних депонија у Србији и обнављање, а не спаљивање ресурса, наставио је Триван. „Нећемо губити време, него ћемо у наредном периоду доћи до решења. Србија не може да опстане овако мусава, и ја то нећу дозволити. Могуће је више варијанти система управљања отпадом, али, имајући у виду искуства развијених земаља, он мора бити економски оправдан“, истакао је. Држава ће, да би остварила своје циљеве у области отпада, морати да ојача инспекцијску службу и повећа субвенције рециклерима, закључио је. „Моменат када ставите у погон регионалне депоније, јесте моменат када систем управљања отпадом бива уређен. Када тако поставите систем, он се касније сам одржава, а са тржиштем које функционише, привреда ће сама наћи интерес да ради у земљи, а не да извози отпад као ресурс. Који год систем да успоставимо, он ће бити донет на основу дијалога свих заинтересованих страна и учешћем јавности, а једном када се успостави, биће непрекидно предмет преиспитивања, ради тражења евентуално бољих решења“, истакао је Триван.

Раду Конференције допринели су и уводничари Соња Поповић, директорка Центра за заштиту животне средине ЈКП „Медиана“ и Душан Васиљевић, председник УО Western Balkans Consulting Global. Конференција о зеленој економији и економски одрживим системима управљања отпадом у Србији организована у оквиру обележавања десетогодишњице рада Данас Конференс Центра, биће настављена следеће године, када ће се расправљати о резултатима рада на његовом успостављању, договорено је на крају расправе.

Извор: Министарство заштите животне средине

The post Горан Триван на конференцији „Зелена економија и економски одрживи системи управљања отпадом у Србији“ appeared first on Социјалистичка партија Србије.

Source: Социјалистичка партија Србије (http://www.sps.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »