Централни регистар становништва представљаће својеврсну базу евиденција

Ивана Динић, народна посланица Социјалистичке партије Србије, поставила је посланичко питање Министарству за државну управу и локалну самоуправу

Спајањем свих података у једну базу овлашћени службеници ће моћи да помогну грађанима прибављањем података по службеној дужности за услуге грађанима из чак 11 евиденција чиме ће процедуре на шалтерима бити далеко једноставније, брже, ефикасније и наравно доста јефтиније.

 

Поштовани председавајући, уважени народни посланици, грађани и грађанке Републике Србије, користећи своје право из члана 287. Пословника данас бих поставила питање министру за државну управу и локалну самоуправу.

Најпре желим да похвалим Министарство државне управе и локалне самоуправе за све што је до сада урађено у области дигитализације регистара, што је започето доношењем Закона о општем управном поступку 2016. године.     Недавно је министар државне управе и локалне самоуправе најавио нов Закон о централном регистру становништва који би требало да стигне пред нас, народне посланике, у што скорије време. Како је најављено план је да се до краја ове године стави на гласање, односно надамо се изгласа овај Закон о централном регистру становништва како бисмо већ у 2019. години кренули са имплементацијом закона, а за који је Канцеларија за ИТ и електронску управу већ успоставила потребну хардверску инфраструктуру.

Наиме, Централни регистар становништва представљаће својеврсну базу евиденција, а спајањем свих података у једну базу овлашћени службеници ће моћи да помогну грађанима прибављањем података по службеној дужности за услуге грађанима из чак 11 евиденција чиме ће процедуре на шалтерима бити далеко једноставније, брже, ефикасније и наравно доста јефтиније.

У складу с тим, желела бих да поставим питање министру за државну управу и локалну самоуправу. Да ли ће Централном регистру становништва моћи да приступе и грађани или само овлашћени службеници? Који ће то бити службеници? Такође, интересује ме на који начин ће се укључити и недавно формиран Централни регистар матичних књига у односу на овај Централни регистар становништва?

 

The post Централни регистар становништва представљаће својеврсну базу евиденција appeared first on Социјалистичка партија Србије.

Source: Социјалистичка партија Србије (http://www.sps.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »