Брамерц: Ратни злочинац пређе границу и «у сигурној је луци»

Главни тужилац Механизма за међународне кривичне судове Серж Брамерц наводи да је и даље недовољна регионална сарадња у поступцима процесуирања ратних злочина.

Серж Брамерц је у интервјуу за сарајевски портал Кликс навео да се и даље дешава да неки извршилац ратних злочина «побегне у Србију или Хрватску и онда се ништа по том питању не може учинити».

Додао је да такве ствари отежавају процесуирање ратних злочина у региону.

Одговарајући на питање да ли ће у извештају Савету безбедности УН поменути «старе проблеме» недовољне регионалне сарадње у процесуирању ратних злочина, рекао је да ће у извештају бити наведен одређен број критичних аспеката.

«Када је реч о сарадњи, она је добра између моје канцеларије и канцеларија главних тужилаца у Сарајеву, Београду или Загребу. Али оно што није никако добро, то је регионална сарадња. Управо смо то спомињали више пута и опет ћу то споменути у извештају», рекао је Брамерц.

На питање каква је истинска воља политичара у региону да реше ствари које су се десиле у прошлости, Брамерц је навео да је «прошле године сусрео са хрватском председницом (Колиндом Грабар Китаровић) у Њујорку».

«Прошле седмице имао сам састанак са председником Србије (Александром Вучићем) и мислим да постоји заједнички став да се реши питање несталих», рекао је главни тужилац Механизма за међународне кривичне судове.

Брамерц је навео да је у «неприхватљиво» да политичари у БиХ «величају осуђене ратне злочинце и величају геноцид».

«То је оно што још подрива регионалну сарадњу. Како ћете истражитеље и тужиоце мотивисати да процесуирају особе које су њихове националности када имате политичке лидере који јавно говоре о осуђеним злочинцима на начин да их величају, да их позивају на официјелне догађаје и јавно изјављују хвалоспеве о њима. То је тотално неприхватљиво», указао је Брамерц.

Танјуг

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »