Вучић: Путину сам рекао шта је српско решење за Косово

Веома сам срећан што председник Русије поштује чињеницу да је Србија као мала земља успела да сачува своју независност, сувереност у одлучивању и да уме да одржи ту позицију, рекао је председник Србије дан пошто је обавештен да га је Владимир Путин одликовао Орденом Александра Невског.

* Уз честитке председнику Вучићу за добијање руског ордена који се не даје често и значи много, замолили смо га да нам каже како види гест руског председника.

– Када сам чуо за ту могућност, био сам врло поносан. Владимир Владимирович није човек који често даје такво ордење и ја нисам председник који воли да дели одликовања. А када погледате ко је добио Орден Александра Невског од Срба, Александар Карађорђевић, Никола Пашић, пре тога Сава Владиславић… Бити са таквим људима је огромна част, лично за мене, али то је и огромна част за Републику Србију.

Да будем искрен, још не верујем сасвим, мада сам са званичног места добио потврду, да је могуће да добијем Орден Александра Невског. Ја ћу да сачекам средину јануара када председник Путин долази у Београд. Имам на зиду своје радне собе две ствари: Орден Републике Српске и титулу почасног доктората МГИМО. На другом мањем зиду имам 50 таквих ствари, али на том главном само ове две ствари и ту ће доћи Орден као трећа ствар и то уколико се покаже истинитим да такав орден могу да добијем.

* Шта то Русија цени у политици коју водите, па сте заслужили овако високо признање?

– Уз чињеницу да добро познајем председника Путина, да сам почаствован чињеницом да сам га видео више пута него сви остали људи у Србији заједно, дакле из свих претходних периода, мислим да је разлог позиција Србије као независне државе у изузетно тешким околностима. Чињеницом да је Србија успела да сачува своју независност, сувереност у одлучивању, да Србија када каже да неће да уведе санкције Русији, или када каже да је на европском путу, или када каже неће у НАТО, да Србија то мисли и да уме да одржи ту позицију. Ја сам веома срећан што председник Путин поштује такву позицију Србије. Ми смо територијално и бројчано мала земља и мали народ, што не значи да је наш дух мали. Напротив, он је велики и значајан и за Европу целу и, да не претерам, за човечанство. Али смо мали у мерљивим стварима.

* Да ли је лако одржати такву позицију у ситуацији кад се она разликује од ставова многих светских моћника?

– И издржати све тешке притиске, чувати земљу на ветрометини путева и правити динамични прогрес, као што га Србија прави, по признању и речима свих других, наравно, наш народ је увек незадовољан, жели брже, жели више, што није некад ни реално ни лако, али све то успевамо. Ја мислим да је то кључни разлог зашто председник Путин указује овакво поштовање Републици Србији. Мислим да он добро разуме, за разлику од многих и у Србији и у Русији који би увек желели да виде нешто друго, мислим да председник Путин перфектно разуме позицију Србије, зна колико је она тешка и сложена, зна колико није лако великој и моћној Русији, онда можете да мислите у каквој је позицији малена Србија.

* Било је још ситуација када је Путин показао свој однос према Србији…

– Био сам 9. маја његов почасни гост заједно са премијером Нетанијахуом на Паради победе и Бесмртном пуку. То је част која се указује једном у животу. Ја сам срећан што сам ту част могао да примим. Да вам говорим сасвим лично каква је реакција мога оца, мислим да је најсрећнији на свету због оног што је јуче могао да чује. Јер је његов отац пре него што су га усташе убиле, а био је међу најбогатијима, имао је два камиона у то време, желео да на свом најбољем ђогату оде до Москве. Није разумео колика је то даљина, па се зауставио негде код Добоја, схватио је и вратио се назад. Ставио је све благо које је имао у бисаге, желео је само да посети Москву…

* Данас сте се срели са Србима са Косова. О чему сте разговарали?

– Забринут сам да четири ствари које Приштина припрема у новембру могу да униште било какве шансе за компромис око Косова и Метохије, рекао је председник Србије Александар Вучић.

Вучић прецизира да су Албанци већ донели одлуку да на Дан албанске заставе 28. новембра формирају војску Косова, што би био највећи поклон албанској нацији.

Као другу опасност Вучић наводи могућност да организација ЕНТСО-Е (Европски савез електродистрибутера) искључи трансмисиону мрежу Србије из Новог Пазара до севера Косова.

„У томе данас учествују људи које смо подржали својим гласом и који кажу да не могу ништа, јер се на њих врши страшан политички притисак. А требало би да та организација нема никакве везе са политиком“, констатује Вучић.

Вучић додаје да су такође у току разговори и да сутра креће расправа о томе којим темама ће Приштина да се ограничи у разговорима са Београдом око могућих решења.

„Када то све видите, а видите и да немају никаву намеру да ураде било шта по питању ЗСО, јасно вам је да ћемо се суочавати са све већим проблемима“, упозорава председник.

Као четврто Вучић наводи да је у току велика акција косовских Албанаца, „а ми пратимо шта раде не они, него њихови спонзори“ на које све начине да обезбеде већину за пријем Косова у Интерпол.

„То би донело велике проблеме и велике муке за нас у смислу лажних оптужница против наших људи и са даљом самовиктимизацијом тзв. Косова. То би додатно мењало атмосферу у будућим разговорима, било којим. Њима би то био сигнал да могу да учине све што хоће и плашим се да бисмо ушли у једно врзино коло у којем не би било никакве шансе за срећан завршетак, а срећан завршетак је компромис“, закључује Вучић.

Вучић наводи да је веома уплашен због свега што је пред Србијом у новембру.

„Даћу све од себе, борићу се на све начине да сачувамо мир и да помогнемо нашем народу колико можемо“, каже председник Вучић.

Што се тиче данашњег разговора са Србима, приоритетна тема је била економско сналажење и јачање. Ми данас имамо новца. Нама више новац није проблем, али ја не могу да вас лажем и да вам кажем да ће у Велику Хочу да оде инвеститор који ће да запосли Србе. Неће, људи! Неће нико. Ми морамо то да држимо и помогнемо одавде као држава. Инвеститоре као држава можемо да одведемо на север Косова или на онај део што се наслања на централну Србију. То вам је Велико и Мало Ропотово, Ранилуг, овамо до Прилепнице, Шилово… Све друго неће зато што морају да поштују два система, чак и на овај начин, и то ћемо да постижемо великим субвенцијама, великим државним подстицајима, дакле финансијским. То могу само наши привредници. Странци ће се за то тешко одлучивати, веома тешко, и ту не треба нико да има илузије… Овде говорим о државној подршци нашем народу на КиМ, која мора да буде још већа и још снажнија. Од изградње најмодернијег клиничког центра у Митровици, од изградње два или три моста, који ће да повезују српска места, српска насеља, наравно, проналажење начина да се људи запосле, до изградње читавих стамбених насеља. Многе ствари можемо да помогнемо и да урадимо и то можемо тек данас када имамо више новца.

* Да ли ће то помоћи да се осећају боље и да живе боље?

– Да ли ће ти људи имати сладак живот без обзира на то? Неће, тежак је то живот и зато сам захвалан што су опстали на својим огњиштима, јер чувају ту лучу српскога рода, а морамо да помажемо, и помажемо, јер треба да знате да наставник у Лешку има значајно већа примања, него наставник у Врању јер дајемо посебан косовски додатак. Спреман сам да разговарамо да га повећамо, да га појачамо, јер то можемо да платимо, али не знам да ли ћемо и колико тиме остварити боље резултате, јер се враћам на оно, веома, веома сам уплашен због албанске одлучности, или да то преведем на српски језик, изненађен сам одлучношћу многих из света да нас доведу пред свршен чин и да нам кажу: „Сад више немамо о чему да преговарамо, више немамо о чему да разговарамо. Овако Срби, како сте прошли са Интерполом, како сте прошли са косовском војском, то вам је судбина и то ће вам се догодити“.

* Медији су ових дана препуни нагађања шта нам доносе бројни представници западних сила. Читала сам данас новине у којима пише да је Болтон у Русији са Лавровом договорио некакво решење и сад је на нама отприлике да га прихватимо.

– Моје нису такве. Ја сам добио поруку Сергеја Лаврова.

* Ни моје. Према мојим изворима, Срби су заправо тражили подршку Русије за неко своје решење…

– Први пут смо пред председником Путином разговарали, први пут је званично на састанку Џон Болтон покренуо то питање и ја сам обавештен од стране господина Лаврова о томе. Он није рекао да је господин Болтон био некоректан, али је поновио недвосмислену позицију Русије, коју је председник Путин изнео последњи пут у разговору са мном.

* Да неће бити решења без Срба?

– Да, али је суштина у томе да ми се чини да неки људи у једном делу света мисле како је то све отприлике завршено, само неко треба да седне да нешто потписује. Пошто не постоји нико ко би то знао боље од мене колико смо близу или далеко, ја вам кажем да смо веома, веома далеко, нажалост. Што се тиче брзине одлучивања, ја бих волео да ми сутра можемо да пронађемо компромисно решење, али то неће бити случај. А да ли се још некоме из геополитичког разлога жури или не, то и оно што мислим, не бих смео јавно да говорим и коментаришем. Некакво компромисно решење, за које сматрам да је много далеко, значило би много за Србију, али управо зато ми се чини да сви ови потези и све ово што ће се збивати у новембру води у супротном смеру.

 

 

 

Извор: Спутник


Source: Српска напредна странка (https://www.sns.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »