Вучић: Потребно нам је јединство народа и снага више него икада

Пред нама је тежак месец кад је реч о Косову и Метохији, рекао је данас председник Србије Александар Вучић и указао да, поред осталог, Приштина намерава 28. новембра да формира Војску Косова, да истовремено покушава да преузме надлежности наше Електромреже,да пледира за чланство у Интерполу и настоји да сузи надлежности свог тима за Бриселски дијалог.

Вучић је, у обраћању медијима након састанка са Србима са Косова И Метохије, рекао је да је као председник веома забринут због свега набројаног.Најавио је да ће поводом угрожавања рада Електромреже Србије и покушаја да преузму њене надлежности писати Немцима и Енглезима, а оцењује да би евентуална одлука Европског савеза електродистрибутера (ЕНТС), 9. новембра, на нашу штету била апсолутни скандал.

Кад смо преговарали, објаснио је, било је речи о два предузећа за пренос енергије, а једну би формирала Заједница српских општина, а сада хоће да нам и то отму и да кажу да то припада Косову.Објаснио је да Приштина допушта Албанцима да краду струју на потезу од Новог Пазара до севера КиМ, па онда оптужују ЕМС да није у стању да дистрибуира електричну енергију.

По питању трансформације КБС у Војску Косова, рекао је да то намеравају да изведу 28. новембра, на Дан албанске заставе.

“Они имају једну заставу, али лажу и другима показују да имају једну другу. Њихова застава је на црвеној подлози са црним орлом. Они мисле да тај дан прославе и обележе стварањем војске Косова, супротно сопственом Уставу“, најавио је он.

Вучић је истакао да је то супротно и свих споразума који су потписани као што су Резолуција УН 1244, Кумановски споразум, Бриселски споразум и договору који имамо са НАТО. Указао је да ћемо у међувремену имати и њихов покушај да постану чланица у Интерполу. Такође, навео је да следи и расправа у парламенту у Приштини, јер хоће да ограниче делокруг рада своје делегације за дијалог у Бриселу, после чега се поставља питање који је смисао целог дијалога.

„Албанци су потпуно уједињени, све странке су јединствене. Ја не тражим у Србији од било које странке да се уједине. Нити бих волео да се моја партија уједињује са онима који су најгори у земљи, али потребно је јединство народа. Борићемо се за интересе Србије и српског народа“, подвукао је он.

 

Како нам Приштина отима електромрежу

Председник Србије Александар Вучић упозорио је данас да Приштина покушава да преотме надлежности наше Електромреже.Евентуална одлука о томе Европског савеза електродистрибутера (ЕНТС), 9. новембра, на нашу штету била би скандал великих размера, истакао је Вучић и најавио да ће тим поводом писати Немцима и Енглезима.

Вучић је, након седнице владе са представницима Срба са КиМ, рекао да је добио обавештење од ЕМС-а да Албанци покушавају на силу да отму електропреносну мрежу Србије и да желе да нам ускрате пренос електричне енергије од Новог Пазара до севера Косова и Метохије.Он је истакао да то покушавају да ураде противправним путем и оптужују нас да спречавамо слободан промет електричном енергијом.

„А, то раде тако што натерају Албанце да краду нашу струју и кажу да нисмо у стању да контролишемо. Ми нисмо у стању да контролишемо што они краду нашу струју, а при томе се не жалимо, само да би могла да остане наша електромрежа у функцији на КиМ“, рекао је Вучић.

Додао је да им је циљ да нас избаце и да кажу да је једини оператер албански Кост.

„Никада није било могуће да се то уради без сагласности Србије. Сада почињу да мењају правила и да врше противправно насиље. Расправа у ЕнЦ ће бити 6-ог, одлуку ће донети 9-ог, а ја ћу им написати писмо и рећи ћу и Французима и Енглезима шта мислим. То би био скандал великих размера“, рекао је Вучић.

Подсетио је да је током преговора о енергетици, договор био да постоје два предузећа за пренос енергије, а једну би формирала Заједница српских општина, која би управљала Валачом и Газиводама.

„Ониу сада то хоће да нам отму и да при томе кажу да је то имовима која припада независној држави Косово“, рекао је Вучић.

 

Вучић позвао Србе да не учествују у формирању војске Косова

Председник Србије Александар Вучић апеловао је данас на Србе на Косову и Метохији да не учествују у формирању такозване војске Косова.

„Позивам Србе јавно и отворено да не учествују у формирању војске Косова, јер ту војску формирају само да би и те Србе искористили да једног дана запуцају на Србе“, рекао је Вучић на конференцији за новинаре након седнице Владе Србије са представницима Срба са Косова и Метхоије. Он је позвао Србе да им не помогну у том „прљавом послу“.

„Да ли ће бити оних који тај мој позив неће прихватити, свакако да хоће, али видим да их је све мањи број“, навео је Вучић.

Упитан има ли држава механизам да утиче на Србе са КиМ да не прихвате позив, Вучић је рекао да је тај механизам молба државе, народа и председника земље.До сада је та реч имала вредност јер се петоструко умањио број припадника српске националности у косовским безбедносним снагама, навео је Вучић.Он је поново позвао међународну заједницу да не доводи Србију у позицију из које нема излаза.

„Као Бога вас молим, немојте то да радите. Јер ми свог народа не можемо и нећемо да се одрекнемо“, рекао је Вучић.

 

Разговараћу са Макроном,могуће још неки разговори

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће у Паризу разговарати са председником Француске, Емануелом Макроном и рећи му све што мисли у вези Кососва и Метохије, и додао да ниједан други разговор није договорен.

Вучић је одговарајући на питања новинара у вези писања медија да ће се у Паризу разговарати о КиМ, на разним местима и на разним нивоима, упитао што су сви „навалили на тај Париз“, као да ће нешто бог зна шта да се деси тамо.

Биће, каже представника 50 разних делегација, да ће можда имати један разговор, можда ниједан, да је за разговоре увек спреман, јер је сваки разговор добар, а да ће разговарати са Макроном и рећу му шта мисли. Како је рекао, плашљив човек није, али јесте делом уплашен због свега што може да се догоди нашој земљи и нашем народу и да морамо да будемо посвећени.

 

Слушам глас народа

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да је свој план за решење Косова и Метохије изнео у Бриселу, али да његове идеје нису наишле на подршку и да за разлику неких из окружења, који не желе да чују глас народа, он поштује што народ каже и нема проблем с тим.

“Моје идеје нису одбијене у Бриселу, али нису наишле на подршку у Србији. Ја сам то већ више пута рекао. На моју жалост, иако нису никада слушали ни чули шта мислим, ни какво би то решење било, чини ми се да не постоји негативан глас који из Србије нисам чуо. Прихватам глас народа. Постоје неки у окружењу који не желе да чују глас свог народа, али ја увек желим да чујем глас народа и немам проблем с тим“, објаснио је Вучић.

Рекао је да му је жао што људи у Србији нису желели да чују његов предлог, а да су они, који су разорили земљу, и који су допринели независности Косова, то искористили мислећи да им је то питање једина шанса да се дочепају власти и поново краду.

„Они немају ни мотива, ни морала. Хоћете да вам кажем шта причају странцима – ‘Знамо да ће то да заврши Вучић, али користићемо то као полугу за долазак на власт’. Једино што хоће је да дођу на власт и да се богате, а већ су пребогати. Они не размишљају о грађанима“, објаснио је он.

Вучић је казао да је видео и друге људе за које није мислио да ће ирационално да поступају.

„Када водите државу морате да се понашате реално и рационално. Ми ћемо на крају да одговарамо за живот сваког човека. Неки то нису разумели. Шта да радим“, казао је он.

 

Међународно право је на нашој страни

Србија није толико јака, колико је међународно право на нашој страни, изјавио је данас председник Србије Александар Вучић, реагујући на изјаву Кадрија Весељија да је Србија једини противник независности Косова.

„Изгледа да је Србија постала много јака, ако је једина која се томе супротставља и успева да издржи притиске. Није Србија толико јака, колико је међународно право на нашој страни“, рекао је Вучић на конференцији за новинаре.

Он је навео да је слово међународног права на српској страни и да зато Србија, иако бројчано и територијално мала, има одређену снагу у свету.

„Ми ћемо се у складу са том снагом и својим могућностима борити да сачувамо нешто од међународног права и својих виталних националних и државних интереса“, рекао је Вучић.

То ће бити тежак посао, додао је Вучић, наводећи као пример покушај Приштине да преотме надлежности Србије у Електромрежи, улазак у Интерпол, као и формирање косовске војске. Вучић је додао и да је Весељи за једну ствар био у праву – да се Србија противи независности Косова.

 

Новац за КиМ – по пројектима

Председник Србије Александар Вучић је изјавио данас да ће се додатних 50 милиона евра за улагања на КиМ распоређивати по пројектима посредством Канцеларије за КиМ и Канцеларије за јавна улагања.

На питање како ће се одредити критеријуми за расподелу тог новца и ко ће то контролисати, Вучић је рекао да ће део средстава ићи преко Канцеларије за КиМ, а део преко Канцеларије за јавна улагања која ће уложити две милијарде динара у здравствене објекте у Косвској Митровици и Грачаници.

„Улагање ће бити и северно и јужно од Ибра“, нагласио је Вучић.Каже да ће бити више новца за инвестиције и да ће средства бити уложена, на пример, у фабрику акумулатора у Митровици, као и друга постројења.

„То су веома позитивне вести“, нагласио је председник Србије.

У наредних годину и по биће уложено додатних око 50 милиона евра у инвестиције за Србе на КиМ.

 

Некако је бог уредио,јер да су остали још на власти…

Председник Србије Александар Вучић одбацио је данас критике ДС, која је саопштила да је „боље да пензионерима врати отето, него да им пише писма захвалности“ и истакао да новца за плате и пензије не би ни било да је ДС остала на власти још пола године.

„Шта ја да причам о пензијама, не бисмо имали ни плате, ни пензије да су остали још пола године. Некако је бог уредио да дође до промене власти, да добијемо подршку народа, да се у последњем тренутку Србија спасе“, рекао је Вучић одговарајући на питања новинара након седнице владе са преставницима Срба са КиМ.

„Шта да говорим о онима који се хвале да имају богатство од 25 милиона, о онима који су уништили све фабрике, будућност Србије…?“, рекао је Вучић и додао да данас имамо више проблема и озбиљнијих мука.

Он је навео и да је Вук Јеремић на чудан начин примио више од седам милиона долара и да за то постоје подаци.

„Већ сам више пута о томе говорио. Више од седам милиона долара, на рачун његове наводне невладине организације, финансиране од стране овог што га цео свет прогони као велику лопужу, Патрика Хоа и од појединих земаља“, рекао је Вучић.Додао је да постоје сазнања да је, поред 200.000 долара од амбасаде Катара у Немачкој, била још једна амбасада исте земље из друге западне земље, која је дала 132.000 долара.

„Само од те земље 332.000 долара, а укупно више од седам милиона. Шта ћете, фин неки свет. А наш народ није ни динара од тога добио“, рекао је Вучић.

Коментаришући наводе лидера ПСГ Саше Јанковића „како Вучићева машинерија прави државне непријатеље“, Вучић је упитао шта би њему радили „они који се жале и кукају сваког дана“ да је у његовом стану, његовим пиштољем без дозволе, извршено веома сумњиво самоубиство.

„Ни реч нећу више да додам. Реците ми шта бисте ми радили, сви, а посебно они који су под директном контролом Ђиласа и Шолака. Само нека људи размисле каквој бих хајци био изложен. А, уопште не видим да постоји било каква хајка по том питању, које није лако објаснити, јер су врло чудни детаљи случаја“, рекао је Вучић.

 

 

 

 

 

извор: Танјуг/РТС


Source: Српска напредна странка (https://www.sns.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »