(ВИДЕО) Железнице објавиле шокантне снимке несрећа на српским пругама

У протекле две године у несрећама на путним прелазима настрадало је 18 особа, а свих осамнаест изгубило је животе због сопствене одговорности, подаци су ЈП «Железнице Србије», који су неодговорно и бахато понашање возача аутомобила илустровали и видео снимком, који показује управо такве ситуације.

У питању су видео снимци са сигурносних камера „Железница Србије“ на путним прелазима, на којима је забележено понашање учесника у друмском саобраћају у ситуацијама када су рампе спуштене и наилази воз:

Рампа се спушта и мали црни аутомобил се у последњем тренутку провлачи испод ње, како би избегао чекање да прође воз, а затим и да га први пружни браник загребе. Прелази једне па друге шине, наилази на рампу која би требало да заустави возила из супротног смера док преко пружног прелаза иде воз.

Црни аутомобил схвата да воз наилази, што ономе ко посматра снимак још увек није јасно. Затим возач мало помало помера возило унапред, провлачећи хаубу под рампу, која стиже до ветробранског стакла. Да не би одломио пружни браник, нити оштетио свој ауто, возач зауставља аутомобил у том положају, када иза њега пројури воз. Од брзине композиције и силине њеног проласка, кола се прво затресу, а затим их воз и поткачи и баци у страну, док сувозач панично искаче из аутомобила.

Описана сцена је само једна од критичних и изузетно опасних ситуацијама, у којима су се возачи и пешаци нашли у близини пруге, а за које су сами одговорни.

Неодговорни пешаци, возачи, бициклисти…

Забележено је мноштво ситуација у којима пешаци, чак водећи децу са собом, затим возачи аутомобила, мопеда, бицикала и у једној ситуацији и особа у електричним инвалидским колицима, прелазе пружне прелазе док су рампе спуштене.

Може се видети и фургон који се закуцава у пружни браник, одваљује га уз експлозију, и номшалантно наставља даље, као да и није имао препреку пред собом.

Пешак прескаче заустављену композицију, на споју два вагона, или младић који током ноћи одваљује прво један, а затим други браникна пружном прелазу, а затим и демолира саобраћајне знаке само су неке од ситуација које су забележиле камере „Железница Србије“.

Број несрећа у порасту на осигураним и најсавременије опремљеним прелазима

Од укупно 2.138 путних прелаза, 502 путна прелаза обезбеђени су савременом сигнално-сигурносном опремом, односно аутоматским браницима, полубраницима и светлосном саобраћајном сигнализацијом. Преосталих 1.636 путних прелаза обезбеђени су знацима друмске сигнализације, као што су Андрејин крст и знак Стоп, објашњавају из „Железнице“.

Безбедност саобраћаја на путним прелазима у највећем броју случајева није само железничко техничко питање, већ најчешће питање самодисциплине и саобраћајне културе возача и пешака као учесника у друмском и пешачком саобраћају, наводе они.

Возачи друмских возила или уопште не гледају и не осматрају пругу приликом преласка преко ње, предузимају ризична и опасна кретања мимоилазећи путопрелазне полубранике, не поштују у довољној мери светлосну сигнализацију, те прелазе преко пруге иако је уређај за обезбеђење саобраћаја већ спуштен. Чести су и случајеви бахатости и самоуверености возача друмских возила који се упуштају у критичне и опасне радње.

Годишње на путним прелазима у Србији својом непажљивом, неопрезном и неодговорном вожњом возачи друмских возила оштете преко две хиљаде браника и полубраника „Инфраструктуре железнице Србије“. Осим што се на тај начин „Инфраструктури железнице Србије“ наноси велика материјална штета, тиме се и директно угрожава безбедност железничког саобраћаја.

Забрињава чињеница да је број саобраћајних несрећа у порасту управо на потпуно осигураним и на најсавременије опремљеним прелазима, што указује на неодговорно понашање возача друмских возила и пешака, који су у готово 100 одсто случајева узрочници несрећа на путним прелазима.

Оваква статистика није само у Србији, већ су показатељи приближни и у другим земљама, а тај проблем препознала је и Међународна железничка унија.

Блиц, Танјуг

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »