Јуда Самет преживео Холокауст, а сада и масакр у Питсбургу

Међу преживелима из пуцњаве у Синагоги која се догодила у суботу у америчком граду Питсбургу, нашао се и Јеврејин Јуда Самет који је пре ове трагедије преживео и Холокауст.

Јуда Самет је имао седам година кад је нацистички војник уперио пушку у његову мајку, само зато што је проговорила без дозволе током заточеништва у концентрационом логору Берген-Белзен у Немачкој у Другом светском рату.

Осамдесетогодишњи Американац јеврејског порекла преживео је десет месеци у нацистичком концентрационом логору, а онда је, пуком срећом, преживео и масакр у својој синагоги у Питсбургу, пише Си-Ен-Ен.

«То напросто никад не завршава. Никад није потпуно сигурно за Јевреје. То је у ДНК. Не само америчком ДНК, него светском», рекао је Самет у интервјуу за Си-Ен-Ен, преноси Индекс.

Како је навео, он никад не касни на молитве у својој синагоги, али је ове суботе закаснио четири минута и када се аутомобилом довезао пред синагогу видео је испред ње полицајца и нападача како размењују ватру.

Каже да је могао да чује метке како «зује», али да тада још није знао да је нападач већ убио 11 људи у синагоги.

Самета су пре 73 године заједно с породицом одвели нацисти из родне Мађарске возом који је нејпре кренуо ка логору Аушвиц у Пољској, али је затим преусмерен за Берген-Белзен на северу Немачке.

Процењује се да је у Берген-Белзену убијено 50.000 Јевреја, међу којима је била и девојчица Ана Франк.

Међутим, с обзиром на то да је у Аушвицу убијање било далеко већих размера, Самет каже да је и тада имао «срећу у несрећи».

«У Аушвицу, кад би стигао, за 50 минута био си мртав. Изашао би кроз оџак. Али у Берген-Белзену убијали су вас методом изгладњивања. Али моја мајка нас је све спасила. Разделила би хлеб тврд као камен, размрвила би га на мале комадиће и хранила нас шест пута на дан», испричао је Самет.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »