ХРТ не жели да прикаже серију о усташким временима

Хрватска радио-телевизија не жели да заврши и прикаже документарни серијал «Независна Држава Хрватска», који говори о дешавањима у тој усташкој творевини, измишљајући разлоге за одбацивање пројекта.

Хрватски историчар Хрвоје Класић, један од аутора серијала, открива да је за потребе серије разговарано са тридесетак његових колега и доктора наука из Хрватске, БиХ, Србије, Велике Британије, Њемачке и Италије.

Од Југословенске кинотеке у Београду откупљено је више од два часа ријетко или никад непогледаног материјала, који је од 1941. до 1945. године снимио «Хрватски сликопис НДХ».

Између осталог, снимано је у Ватикану, Берлину и Фиренци, а аутори су ишли и на Блајбург, те на друга релевантна места.

Домаћи и страни стручњаци анализирали су узроке и последице настанка усташког покрета, те главне аспекте функционисања НДХ, како би биле уклоњене постојеће «дилеме» или на лажима и дезинформацијама створени погрешни ставови о том периоду хрватске прошлости.

Највећи дио посла је обављен — све је снимљено, а већина од дванаест епизода је монтирана. Све је ишло глатко, а онда су се догодиле политичке промјене.

На ХРТ-у је измишљен разлог за стопирање сопственог пројекта — наводно надлежни задужени за програм не могу допустити да, умјесто првобитно предвиђених шест, серија има дванаест епизода.

Али, истиче Класић, за тих додатних шест епизода нису уопште тражена додатна финансијска средства јер је све реализовано унутар постојећег буџета, предвиђеног за серијал, преносе хрватски портали.

«С обзиром на проблеме које хрватско друштво има у процесу суочавања са прошлошћу, мислим да је сувишно говорити о оправданости овакве серије. Осим тога, реч је о производу који би сигурно изазвао велику пажњу и ван граница Хрватске» — сматра Класић.

Он напомиње да «додатно забрињава помисао да би у овом тренутку и у оваквој Хрватској појављивање поменуте серије код гледалаца изазвало далеко више чуђења, него што ће изазвати њен изостанак».

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »