Грчка и Албанија, расту тензије после убиства Константиноса Кацифаса

Албанске власти одбациле су захтев за новом форензичком истрагом тела Константиноса Кацифаса, који је пре два дана убијен у пуцњави са албанским специјалцима. Атина уручила протест албанском амбасадору у Атини. Грчки медији оптужују албанску полицију за «хладнокрвно убиство». Тирана одбације оптужбе, наводећи да је Кацифас без разлога пуцао на полицајце. Молотов-коктел бачен на представништво албанске туристиче организације у Атини.

Тензије на релацији Атина — Тирана подигнуте су на највиши ниво последњих година, пошто је албанска полиција под још нерасветљеним околностима убила Грка Константиноса Кацифаса, што је покренуло лавину медијских спекулација и оптужби на обе стране.

Константинос Кацифас, страдао је у недељу у пуцњави код села Буларат, недалеко од границе Грчке. Албанска полиција тврди да је Кацифас пуцао из «калашњикова», док представници организација Грка у Албанији сматрају да је «полиција могла да га ухапси».

«Могли су да га ухапсе, али нису. Убили су га», рекао је за дневник Танеа председник Удружења северног Епира Бабос Каратанос.

Грчки медији су, такође, објавили и сведочење мајке убијеног, која је рекла да је Кацифас «жртва мржње према Грцима».

Дан пошто је влада у Атини позвала албанског амбасадора и протестовала због убиства Кацифаса, Тирана је одбила захтев породице за новом форензичком истрагом, као и да целу истрагу понове независни стручњаци.

У уторак ујутро, непознате маскиране особе бациле су «молотов-коктел» на канцеларију албанске туристичке организације у Атини.

Појединости читавог инцидента су и даље прилично нејасне, посебно начин на који је пуцњава почела. Грчки извори тврде да су албански полицајци покушали да скину заставу са гробља на којем су сахрањени Грци страдали током Другог светског рата, док је албанска полиција саопштила да је Кацифас почео да пуца без разлога.

За сада, извесно је да је на место на којем је пуцњава почела пронађено 17 чаура, после чега је Кацифас прво побегао у оближње село, па затим у шуму. У међувремену, албански специјалци су хеликоптером стигли на место догађаја и, убрзо затим, убили Кацифаса.

Поред тела, пронађени су кеса са око 100 метака и војнички нож. Кацифас је 2009. године ухапшен због поседовања пола килограма хашиша.

Сахрана Константиноса Кацифаса, због које су се мобилисали грчки десничари, представљаће следећи озбиљан тест за односе две државе.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »