Дневни билтен 30.10.2018.

СРБИЈА

ВУЧИЋ РАЗГОВАРАО СА КУКАНОМ О КИМ И ЕУ

БЕОГРАД, 29. октобра 2018. (Бета) – Председник Србије Александар Вучић изјавио је 29. октобра да је Србија спремна за наставак дијалога, чак и у ситуацији појачаних политичких и безбедносних тензија. „Србија је спремна за наставак дијалога, чак и у ситуацији појачаних политичких и безбедносних тензија неповољних, пре свега, за Србе на Косову и Метохији“, рекао је Вучић на састанку са председавајућим Делегацији Европског парламента при Парламентарном одбору за стабилизацију и придруживање ЕУ-Србија Едуардом Куканом. Вучић је обавестио Кукана о разлозима за прекид дијалога са Приштином, нагласивши да није испуњена обавеза из Бриселског споразума, пре свега формирање Заједнице српских општина, саопштено је из Председништва. Како је наведено, председник Србије је изразио забринутост због намере Приштине да формира тзв. војску Косова и нагласио да ће то довести до дестабилизације ситуације у региону. Вучић је са Куканом гворио и о ЕУ и истакао да пуноправно чланство у ЕУ представља спољнополитички приоритет Србије и да је целом региону место у Европској унији, што би допринело бржем економском развоју земаља Западног Балкана. Вучић је нагласио да је, у складу са новим препорукама Венецијанске комисије, у септембру ове године представљен ревидирани Нацрт уставних амандмана у области правосуђа. Председавајући Делегацији Едуард Кукан је позитивно оценио економски напредак Србије, истакавши да су страни инвеститори задовољни пословном климом у Србији, што Европска унија поздравља. Он је нагласио да му је драго због тога што је Србија стуб стабилности у региону и додао да је неопходно радити на побољшању ситуације у области владавине права и слободе медија.

ВУЧИЋ И ЧЕПУРИН О БИЛАТЕРАЛНОЈ САРАДЊИ И ПРОЈЕКТИМА ЕКОНОМСКЕ САРАДЊЕ

БЕОГРАД, 29. октобра 2018. (Бета) – Председник Србије Александар Вучић разговарао је 29. октобра у Београду са амбасадором Русије Александром Чепурином о билатералној сарадњи и конкретним пројектима економске сарадње, саопшто је кабинет председника Србије. У разговору је констатовано да се од предстојећег састанка копредседавајућих Мешовитог међувладиног комитета за сарадњу очекује да дâ значајан подстицај повећању трговинске размене и економског напретка Србије и Русије. Саговорници су договорили и следеће кораке у припреми званичне посете председника Русије Владимира Путина, најављене за јануар. Вучић је рекао да је за Србију огромна част да поново угости председника Русије, као и да сматра да је његов долазак израз поштовања и традиционалног пријатељства две земље и братства два народа. Вучић је изразио подршку Путину на одлучности у спровођењу пензионе реформе, уверен да ће она руској држави и руском народу донети огромне користи у будућности.

ВУЧИЋ ЧЕСТИТАО БОЛСОНАРУ ИЗБОР ЗА ПРЕДСЕДНИКА БРАЗИЛА

БЕОГРАД, 29. октобра 2018. (Бета) – Председник Србије Александар Вучић честитао је победу на изборима новом председнику Бразила Жаиру Болсонару. „Постати лидер једне тако велике и важне земље свакако је велика част, заслужена уз јаку подршку бирача. У исто време то је и пут пун великих изазова, који завређују само они који су довољно храбри и одлучни да се са њима суоче“, навео је Вучић у писму Болсонару, а пренео његов кабинет. Вучић је додао да су „Србија и Бразил, иако географски удаљени, током историје изградили везе засноване на пријатељству и међусобном поштовању“. „Дозволите ми да и овом приликом захвалим Бразилу на принципијелном ставу према државним и националним интересима Србије по питању Косова и Метохије. Надам се да ћемо у будућности проширити и оснажити наше односе, користећи многе постојеће могућности и предности наших земаља“, стоји у Вучићевом писму. Болсонаро, кандидат крајње деснице, освојио је јуче у другом кругу председничких избора 55 одсто гласова, победивши левичара Фернанда Хадада који је добио 45 одсто гласова.

ЕДУАРД КУКАН: ФОКУС ДА БУДЕ НА ВЛАДАВИНИ ПРАВА, БОРБИ ПРОТИВ КОРУПЦИЈЕ И СЛОБОДИ МЕДИЈА

БЕОГРАД, 29. октобра 2018. (Бета) – Председавајући Одбору за стабилизацију и придруживање ЕУ и Србије у Европском парламенту Едуард Кукан изјавио је 29. октобра да би Србија фокус у реформама требало да стави на владавину права, провосуђе, борбу против корупције и слободу медија. У разговору са премијерком Србије Аном Брнабић, Кукан је похвалио добре економске резултате и истакао да тако високе стандарде треба одржати у даљим реформама, саопштено је из Владе Србије после састанка. Он је оценио да Србија добро напредује у оквиру приступних преговора и похвалио посвећеност и озбиљност државе у процесу приступања Европској унији. „Србија је потребна Европској унији као јак и стабилан партнер у региону“, истакао је Кукан. Ана Брнабић је рекла да је чланство у Европској унији стратешки циљ Србије, али да реформске мере, пре свега, треба да допринесу напретку државе и бољем животу њених грађана. Премијерка Брнабић је рекла да су највећи напори усмерени на најзахтевнија поглавља – 23 и 24, која се односе на владавину права и реформу правосуђа и навела да је представљен Нацрт уставних амандмана у области правосуђа у септембру ове године, у складу са препорукама Венецијанске комисије. Брнабић је известила Делегацију Европског парламента да Влада Србије води континуирани дијалог са представницима цивилног друштва о најважнијим националним питањима, и истовремено изразила очекивање да ће се отвореним разговорима са медијским удружењима уредити област медијских слобода и деловања и створити неопходно поверење са обе стране. Она је истакла да реформе у области економије и побољшање инвестиционе климе дају резултате, наводећи да је у годинама које долазе важан задатак државе да одржи и заштити своју економску стабилност. Када је реч о нормализацији односа Београда и Приштине, премијерка је изразила забринутост због континуираног изазивања тензија у Покрајини, што према њеним речима стоји на путу налажења заједничког компромисног решења. Брнабић је истакла да је Београд спреман за проналажење трајног решења и изразила очекивање да ће и друга страна допринети да овај компромис учинимо могућим.

СТЕФАНОВИЋ: ЧЛАНСТВО КОСОВА У ИНТЕРПОЛУ БИЛО БИ ГРУБО КРШЕЊЕ МЕЂУНАРОДНОГ ПРАВА

БЕОГРАД, 29. октобра 2018. (Бета) – Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић оценио је 29. октобра, у разговору са председником Кипра Никосом Анастасијадесом, да би евентуални пријем „Косова“ у Интерпол представљао грубо кршење међународног права и Резолуције 1244 УН, као и самих правила и процедура Интерпола. Како се наводи у саопштењу, Стефановић је са Анастасијадесом разговарао на маргинама трећег „Самита ЕУ и арапског света“ у Атини, а ту прилику министар полиције Србије је искористио да кипарском званичнику укаже на штетне последице евентуалног учлањења „Косова“ у Интерпол. Стефановић је подсетио да само чланице Уједињених нација и посматрачи у УН могу бити чланице Интерпола. Председник Кипра подсетио је да његова земља не признаје „Косово“ и да ће пружити пуну подршку Србији на предстојећој Генералној скупштини Интерпола. Анастасијадес је истакао да две државе имају одличне односе и сагласио се са Стефановићем да је потребно успоставити трилатералну сарадњу Србије, Кипра и Грчке.

СТЕФАНОВИЋ И ЦИПРАС: ДОБРА САРАДЊА СРБИЈЕ И ГРЧКЕ

БЕОГРАД, 29. октобра 2018. (Бета) – Министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић и председник Владе Грчке Алексис Ципрас оценили су 29. октобра у Атини досадашњу сарадњу две државе као добру. Стефановић и Ципрас на састанку су констатовали да постоји простор за унапређење односа две земље, посебно у областима које могу допринети економском напретку и Србије и Грчке. Стефановић је током разговора стратешко партнерство две земље оценио као изузетно важно и пренео грчком премијеру поздраве председника Србије Александра Вучића.

МИНИСТРИ УНУТРАШЊИХ ПОСЛОВА СРБИЈЕ И ГРЧКЕ РАЗГОВАРАЛИ О САРАДЊИ ПОЛИЦИЈА И ВАТРОГАСАЦА

БЕОГРАД, 29. октобра 2018. (Бета) – Министри унутрашњих послова Србије и Грчке, Небојша Стефановић и Олга Геровасилије, су током састанка у Атини 29. октобра оценили да је потребно унапредити директну сарадњу оперативних полицијских тимова две државе, а „продубити“ сарадњу полиција током летње туристичке сезоне. У саопштењу Министарства унутрашњих послова Србије се наводи да је то повећање сарадње лети потребно због великог броја туриста из Србије у Грчкој. Разговарали су и о размени искустава ватрогасно-спасилачких тимова. Стефановић је позвао грчку министарку да ускоро дође у званичну посету, што је она и прихватила.

ЈОКСИМОВИЋ: СРБИЈА ДО КРАЈА ГОДИНЕ ОЧЕКУЈЕ ОТВАРАЊЕ ТРИ ПОГЛАВЉА У ПРЕГОВОРИМА СА ЕУ

БЕОГРАД, 29. октобра 2018. (Бета) – Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је 29. октобра да очекује да ће Србија до краја године отворити најмање три поглавља у преговорима с ЕУ. На седници Парламентарног одбора за стабилизацију и придруживање ЕУ-Србија, којој је присуствовао и председавајући Делегације Европског парламента при ПОПС Едуард Кукан, Јоксимовић је казала да је Србија припремила седам поглавља за отварање, али и нагласила да отварање поглавља не сме да постане циљ само по себи. Према њеним речима крајњи циљ је затварање поглавља јер праве реформе у неким областима почну тек када се отворе преговарачка поглавља. Говорећи о напретку у поглављима 23 и 24 Јоксимовић је рекла да су све препоруке Венецијанске комисије Савета Европе о уставним променама прихваћене и инкорпориране у текст што је и констатовано у меморандуму Секретаријата Венецијанске комисије. Она је додала да ће Влада ускоро усвојити иницијативу за измену Устава која ће по процедури бити прослеђена Народној скупштини. Јоксимовић је навела и да су усвојена „два кључна системска закона“ због чијег је кашњења Србија критикована (Закон о заштоти података о личности и Закон о бесплатној правној помоћи), као и да су припреме закона о спречавању корупције „у завршној фази“. Она је подсетила да је поново покренут процес израде медијске стратегије, да је формирана нова радна група и изразила очекивање да ће се „уз активно учешће мисије ОЕБС доћи до нацрта медијске стратегије“. Говорећи о поглављу 35 које се односи на нормализацију односа са „Косовом „Јоксимовић је рекла да је важно да се нотира „ко је колико допринео“ у дијалогу србије и „Косова“ и навела да је Београд испунио своје, док Приштина није успоставила Заједницу српских општина што јој је била обавеза. Она је додала да ЕУ „мора да нађе начин да подигне свој кредибилитет и као медијатор и као гарант Бриселског споразума“ и убеди Приштину да испуни своје обавезе, нагласивши да Србија неће одустати од дијалога да се постигне договор који мора да буде заснован на компромису.

ФАБРИЦИ: СРБИЈА МОРА ДА УСКЛАДИ СПОЉНУ ПОЛИТИКУ СА ЕУ

БЕОГРАД, 29. октобра 2018. (Бета) – Шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици рекао је 29. октобра да Србија до тренутка приступања ЕУ мора у потпуности да усклади спољну политику с том организацијом. У обраћању српском парламенту, Фабрици је поздравио то што је Србија укинула безвизни режим за држављане Ирана и навео да ЕУ од Београда очекује исти поступак за све друге земље чијим држављанима је за улазак у ЕУ потребна виза, а које са Србијом имају безвизни режим. Говорећи о реформама, шеф Делегације ЕУ је навео да економске реформе иду добро, да се из Брисела прате реформе у области владавине права, као и најављене уставне промене, док су у области слободе медија и слободе изражавања и даље отворена питања око којих је изражена забринутост у извештају из 2017. године. У домену борбе против корупције и организованог криминала, Фабрици је навео важност спровођења закона. Фабрици је изјавио да ће напредак реформи у области владавине права и напредак у дијалогу с Приштином бити главни критеријуми за оцењивање напретка Србије у интеграцијама. Он је навео да ће ЕУ и даље бити посредник у дијалогу Београда и Приштине до постизања „свеобухватног и општеприхватљивог“ споразума. Фабрици је рекао да ЕУ жели да Србија има јак, плуралистички парламент који ће надзирати спровођење закона и бити „глас народа“.

ЕКОНОМИЈА

ПОТПИСАН КОМЕРЦИЈАЛНИ УГОВОР ЗА РЕКОНСТРУКЦИЈУ ПУТА НОВИ ПАЗАР-ТУТИН

БЕОГРАД, 29. октобра 2018. (Бета) – У Влади Србије 29. октобра је потписан комерцијални уговор за реконструкцију државног пута Нови Пазар-Тутин са турском компанијом „Ташјапи“. Уговор су потписали министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Миахајловић, председник компаније „Ташјапи“ Емрулах Туранли и в.д. директора „Путеви Србије“ Зоран Дробњак. „Данас започињемо реализацију првог пројекта са турском компанијом ‘Ташјапи’, вредног 24 милиона евра. Уговор који смо данас потписали подразумева израду идејног пројекта, израду плана детаљне регулације и извођење радова, у дужини од 20,5 километара“, изјавила је Михајловић. Она је рекла да је неколико докумената претходило почетку реализације овог пројекта, пре свега Споразум о сарадњи у инфраструктурним пројектима између две владе, Меморандум о разумевању о сарадњи између Министарства и компаније „Ташјапи“ из маја ове године и недавно потписан Оквирни споразум између ВладеСрбије и компаније „Ташјапи“. Михајловић је истакла је да је реконструкција пута Нови Пазар-Тутин од изузетног значаја за више од 150.000 грађана који живе у овом делу Србије. „Приоритет је превасходно безбедност путева, али и стварање конекција које ће омогућити бржи проток робе и људи. Верујем да ће извођач радова учинити све да грађани добију квалитетан и добар пут“, рекла је она. Потписивању уговора присуствовали су и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић и амбасадор Турске у Србије Танжу Билгич. Љајић је рекао да је мало ко веровао да ће овај пут бити реконструисан, с обзиром на то да се о томе говорило годинама уназад. „Овај пут значи живот за грађане у овом делу Србије, јер их је на стотине гинуло у претходним годинама. Реконструкцијом пута избећи ћемо ризичну слалом вожњу која је односила животе“, рекао је Љајић. Билгич је истакао да две земље имају добре билатералне односе и да је ово први од инфраструктурних пројеката чија изградња креће, очекујући да ускоро почне и реализација пројекта изградње ауто-пута Београд-Сарајево.

ЉАЈИЋ СА АМБАСАДОРИМА АРАПСКИХ ЗЕМАЉА О ИНВЕСТИЦИЈАМА У БАЊЕ СРБИЈЕ

БЕОГРАД, 29. октобра 2018. (Бета) – Министар трговине, туризма и телекомуникација Србије Расим Љајић је током радног ручка са амбасадорима десет арапских земаља у Амбасади Туниса у Београду разговарао о могућностима за инвестирање у Србију и о унапређењу трговинских веза. Љајић је као „посебно интересантну област за улагања“ истакао бање Србије и „здравствени туризам“. На ручку с Љајићем били су амбасадори Туниса, Алжира, Египта, Марока, Либана, Уједињених Арапских Емирата, Ирака, Палестине, Кувајта и Либије, саопштио је његов кабинет.
Source: Дневни билтени Министарства спољних послова Републике Србије (http://www.mfa.gov.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »