Ђорђевић: Добра је само она политика која повећава животни стандард

Куповина социјалне правде кроз нереална повећања пензија и друга задужења довела је нашу земљу на ивицу банкрота 2012. године, а социјални јаз између такозваних „елитних“ и „губитних“ грађана, па и самих пензионера, учинила још већим.  

Почетком 21. века, у тзв. периоду демократске транзиције, грађани Србије се економски упропашћују до крајњег понижења и доње границе људског достојанства оних који су цинично названи «губитницима транзиције» од стране бивше бахате власти која је на револуционаран начин успела да досегне неуспешну приватизацију, уништавање привреде, критичну границу спољне задужености, рекордну стопу незапослености, раст сиромаштва, социјалног незадовољства, криминала, корупције и много тога другог.

Поред наслеђене рекордне незапослености, данас је она сведена на друштвено прихватљив ниво, са тенденцијом даљег пада. Равноправност и једнаки услови за све кључни су предуслови за напредак друштва.

До сада је највећи број пројектованих економских циљева реализован. Стварање повољног инвестиционог амбијента кроз одговарајуће финансијске и нефинансијске субвенције, као и добри државнички контакти председника Александра Вучића са кључним лидерима најзначајнијих земаља света, обезбедили су долазак значајног броја страних инвеститора, а отварањем великог броја радних места, уз реалну тенденцију даљег раста, узрокован је драстичан пад незапослености у нашој земљи. Инсистирањем на штедњи и инвестирањем у инфраструктурне пројекте (уместо у потрошњу зарад куповине социјалног мира), давањем концесија путем јавно-приватног партнерства и других одговарајућих међудржавних аранжмана, доказали смо иницијалне предности одговорне државне политике.         

Образована радна снага, односно људи који су спремни да се непрестано усавршавају, постали су најважнији привредни ресурс.

Инвентивно предузетништво је нешто што се очекује, и држава ће помоћи сваку иницијативу на пољу дефицитарних професија и делатности за којима постоји све већа потреба. Од великих компанија захтеваћемо већи ангажман на пољу друштвено одговорног пословања, што подразумева инклузију осетљивих категорија људи и социјално предузетништво.

Основни проблем економских и социјалних реформи није како задовољити текуће потребе, већ како оспособити људе да постану економски независни.

Целокупна економија може да се сведе на једну реченицу: уметност економије не састоји се само у сагледавању тренутних или дугорочних ефеката креиране политике већ и последица које се рефлектују на целокупно становништво. Свакако да не можемо да уведемо законе који могу да спрече намерно или ненамерно доношење одлука са штетним последицама. Али зато можемо да се побринемо да они којима је поверена брига о људима не буду у прилици да злоупотребе свој тренутни положај. Увођење електронске управе, централног регистра и електронског система социјалних карата послужиће, као снажан механизам за спровођење владине политике нулте толеранције према злоупотребама и чврсте намере да осетљиве категорије друштва добију законску социјалну помоћ без обзира да ли крајњи корисници знају да на њу имају право или не.

Данас Република Србија има једну сасвим нову политичку, економску и социјалну димензију развоја.

Ова Влада и садашњи председник Републике Србије, господин Александар Вучић успели су да економски „преживљавајуће“ трансформишу у „развојно динамично“ стање. И поред тога што се многи наслеђени проблеми још увек решавају, успешна реализација реформи и трансфер значајног обима страних инвестиција омогућили су да се економска, привредна и спољно-политичка топографија на трусном балканском подручју напокон мења у корист Републике Србије, што до сада није био случај.

Меритократија је један од кључних појмова тржишне економије. Она подразумева долазак правих људи на право место у право време. Она је доказ више да се суштина праве демократске, а не само српске  транзиционе трансформације не заснива на искључивој приватизацији, већ на институционалним решењима која, у тржишним условима, омогућавају  управљачком пословном менаџменту потпуну независност од политичког утицаја кроз доношење одлука у корист успешног функционисања предузећа, њихових власника, запослених, државе и друштва у целини.

Једино на тако постављеним основама може се очекивати прилив страног капитала, одржив раст предузећа, социјална сигурност запослених, редовно измирење законских и других обавеза према држави и самим тим – јачање међународне позиције националне економије.         

Данас имамо и политички и економски стабилну Србију. Та победа је  резултат рада, упорности, пожртвованости, одрицања, мудрости и храбрости, а све то у функцији остварења визије савремене и развијене Републике Србије.

 

 

 

 

извор: Политика


Source: Српска напредна странка (https://www.sns.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »