Да ли сте знали: Серија “Мој рођак са села” снимана је по истинитом догађају

Соколови опет је актуелна серија “Мој рођак са села”. Већи део је сниман по истинитом догађају. Ево прича!

Фото: Фејсбук страница Историја Срба

НАТО бомбардовање Југославије, које је почело 24. марта 1999. године, могло је да се догоди шест месеци раније да планове агресије није осујетио генерал Јован Милановић.
Њему је у томе помогао француски мајор Пјер-Анри Бинел, такође обавештајац, који је набавио нацрте са свим циљевима које је НАТО планирао да гађа.

Француске власти су против њега покренуле поступак за издају. У својој одбрани саопштио је да се уопште не каје, да мрзи САД и да се бори за обнову српско-француског савезништва. Осуђен је на пет година затвора.
Генерал Јован Милановић завршио је војну академију и највише војне школе у Београду. Радио је у Управи за ратно планирање Генералштаба до 1985. године.
Радио је, такође, као шеф кабинета начелника Генералштаба. Од 1995. до 1998. године био је на месту министра саветника у мисији СРЈ при ЕУ. У октобру 1998. откривено је да је војни обавештајац и лишен је слободе. У притвору је провео 49 дана.
По повратку у земљу ради као заменик шефа војне обавештајне службе.

Иначе, у серији «Мој рођак са села» лик пуковника Вранића кога тумачи Војин Ћетковић конципиран је на основу Милановићевог профила. Генерал је својевремено рекао:»Жао ми је што је серија прекинута само зато што тадашњем државном врху и Карли дел Понте није одговарало да прикажу српског официра који брани своју земљу.»

На слици се налази француски мајор Пјер-Анри Бинел и српски генерал Јован Милановић

Фејсбук страница Историја Срба

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »