Бранко Ружић на конференцији „Институционални и стратешки оквир за унапређење запошљавања Рома у Србији“

„Унапређење социјално-економског положаја Рома, односно сузбијање сиромаштва и дискриминације с којима се суочава већина припадника ове националне мањине, обавеза је како републичких власти, локалних самоуправа, тако и сваког грађанина“, рекао је министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић на конференцији „Институционални и стратешки оквир за унапређење запошљавања Рома у Србији“, коју је организовала Канцеларија УНХЦР у Београду.

Подсетивши да ромска национална мањина има свој национални савет, као и да ће бирати своје чланове у недељу, 4. новембра, министар је нагласио и да је ова и прошла година, била веома значајна за мањинске заједнице, будући да је донет низ закона који су се тицали унапређења права и положаја припадника националних мањина.

“Доношењем сета закона који се односе на запослене у јавној управи, обезбедили смо давање предности националним мањинама при запошљавању/отпуштању при истим условима. Такође, кроз нова законска решења из Закона о заштити права и слобода националних мањина, а потом и Закона о матичним књигама, пре свега, уређује се право на упис податка о националној припадности – припадника националних мањина, у јавне исправе и службене евиденције, у складу са уставним принципом слободног изражавања националне припадности“, oбјаснио је министар.

Ружић је напоменуо да ће се, ако се усвоје предложене измене Закона о државним службеницима, у Централну кадровску евиденцију, која треба да буде информациони систем за подршку управљања кадровима у управи, уписивати и подаци који се односе на националну припадност, уколико се државни службеник, односно намештеник, добровољно изјасни о овом податку. На овај начин, боље ће се управљати и структуром запослених у управи.

„Све активности политике запошљавања и укључености Рома показују да се укљученост ромске националне мањине из године у годину повећава, али потребно је и даље промовисати и спроводити политике и мере које имају за циљ повећавање запошљавања лица ромске националности, и то морам нагласити, са посебним фокусом на Ромкињама“, закључио је министар.

Извор: МДУЛС

The post Бранко Ружић на конференцији „Институционални и стратешки оквир за унапређење запошљавања Рома у Србији“ appeared first on Социјалистичка партија Србије.

Source: Социјалистичка партија Србије (http://www.sps.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »