Звиздић и Вучић данас у Турској

Председавајући Савета министара БиХ Денис Звиздић и председник Србије Александар Вучић и присуствоваће данас, на позив председника Турске Реџепа Тајипа Ердогана, церемонији отварања новог истанбулског аеродрома.

Како се наводи у саопштењу Службе председника Србије за сарадњу са медијима, аеродром се отвара на Дан Републике Турске.

Данашњи сусрет ће иначе бити пети овогодишњи сусрет Вучића и Ердогана и потврда да се њихови и професионални и лични односи заснивају на међусобном поштовању и поверењу.

Истанбул је одавно мегалополис, а са својих око 15 милиона становника је највећи европски и седми највећи град у свету.

Нови истанбулски аеродром је, поред «Ататурка» и «Сабихе Гокчен», трећи аеродром у том граду, а у пуном капацитету радихе од краја године.

Изграђен је на европској страни Истанбула, на 35 километара северно од града, у округу Арнавуткои и, када буде потпуно завршен биће највећи аеродром у свету.

Радови су почели у јуну 2014. године и завршена је прва од четири фазе изградње.

Предвиђено је да аеродром након прве фазе може да прими 90 милиона путника.

Очекује се да ће нови аеродром пре 2030. моћи да користити 150 милиона путника годишње, када буде завршена последња фаза изградње, а могуће га је надоградити за пријем до 200 милиона путника годишње.

Поређења ради, најпрометнији аеродром на свету Хартсфиелд-Јацксон у Атланти је у 2017. имао 105 милиона путника.

Такође, шест аеродрома у Лондону опслужује више од 150 милиона путника годишње.

Изградња аеродрома је, како је раније објављено, вредна око 10,5 милијарди евра.

Аеродром ће се простирати на површини од 7.659 хектара што је око 76 квадратних километара и имаће шест узлетних и слетних писти и три пута ће бити већи од франкфуртског аеродрома.

Нови истанбулски аеродорм ће имати и највећи светски трговински комплекс без царине.

Продајни комплекс са 53.000 квадратних метара се састоји од шест делова, укључујући продавнице луксузних брендова.

Нови аеродром је изграден на раскрсници путева до Арнавуткои, Гоктурк и Цаталца, северно од центра Истанбула и измеду градова црноморског приморја Иеникои, Таиакадин и Акпинар.

Повезаће и неколико линија метроа у Истанбулу: један од станица Гаиреттепе на новој линији М11, други из Халкалија на железничкој линији Мармараи.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »