(ВИДЕО) Аргентинска је туга преголема: Убићемо вас што сте нам украли Индијанаполис!

Поражени су у финалу од селекције тада Југославије.

Foto: Profimedia

Кошаркаши Аргентине присетили су се добрих и лоших момената које су имали у документарцу «Златна генерација» који је емитован на Олимпијском каналу.

У овом филму славни Аргентинци Емануел Ђинобили, Габријел Фернандес, Андрес Ноћиони, Фабрицио Оберто, Луис Скола, Валтер Ерман, Леонардо Гутијерес су уз селектора Рубена Мањана присетили су се финала Мундобаскета са Југославијом у Индијанаполису 2002. године, али и аргентинске освете на Олимпијским играма у Атини 2004. године.Млађи играчи су почели да преузимају палицу сениорске репрезентације 1999. године у време када је Аргентину потресала криза због сиромаштва и демонстрација. Власти су намеравале да играчима блокирају рачуне и преузму контролу, због чега су многи хтели да напусте Аргентину, али су тада научили и неке лекције.

Једна од њих била је финале Светског првенства у Индијанаполису 2002. године када су на једну лопту изгубили од Југославије. У регуларном делу било је 75:75, у последњим секундама меча кош за победу је промашио Сконокини. После продужетка, утакмица је завршена са 84:77 за Југословене.
Малер Аргентине била је повреда Ђинобилија пред финале.

— Чак и кад сте повређени, хоћете да ускочите и спасите дан, знате, митови хероја и то све, са медаљом док храмљете — рекао је Ману Ђинобили.

Искуство Југославије је било пресудно.

— Играли смо у Индијанаполису у финалу против екипе која је навикла да игра финала, а ми нисмо. И добијали смо скоро све време што је против тима какав је Југославија било одлично — изјавио је Мањано.

Осим Дејана Бодироге и неискуства аргентинских играча било је и неколико сумњивих судијских одлука у корист Југославије.

— Медаља нам је била практично у рукама. Још се осећам као да су нас покрали и одузели нам је у тренутку кад је већ била наша — рекао је Гутијерес.

Прилика за освету биле су Олимпијске игре у Атини када су се Аргентина и Србија и Црна Гора играле у првом колу групне фазе турнира. Аргентина је победила кошем Ману Ђинобилија у последњој секунди и касније освојила злато.

— Мислим да смо тада били на граници лудила. Ушли смо у ту халу вриштећи као да смо хтели да кажемо – убићемо вас што сте нам украли Светско првенство — казао је Габријел Фернандес.

Еспресо

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »