Шпанци су најдуговечнији народ на свету, њихова тајна је…

Према најновијој студији Института за мерење и процену здравља у Сијетлу, Шпанија ће до 2040. године да престигне Јапан и заузеће прво место у свету на табели када је реч о очекиваном животном веку.

Људи у Шпанији живеће у просеку 85,8 година, док ће у Јапану то бити 85,7.

Разлог зашто ће Шпанци ускоро бити најдуговечнији народ на свету крије се у три веома битне ствари — медитеранској исхрани, неговању породичних веза и уређеном, бесплатном систему здравствене заштите који је, према подацима Светске здравствене организације, седми најбољи на свету, преноси «Блиц».

Када су новинари «Гвардијана» у Мадриду зауставили жену која је изгледала као да је била у касним педесетим, а имала је 75, на питање у чему је тајна њеног младоликог изгледа, открила је: «То је маслиново уље, поврће, воће, риба, не превише меса, мало пива и вина. Ох, и треба да уживате у животу, пријатељима и, пре свега, у својој породици».

Антонио Абелан из истраживачке групе за старење у шпанском Националном истраживачком већу рекао је да су резултати истраживања у складу с признатим трендом и да се животни век у Шпанији приближава врхунским земљама попут Јапана.

«Сигурно да је медитеранска исхрана одиграла велику улогу у томе, али кључни су и друштвени и породични односи. Као и друге медитеранске земље, Шпанија заиста вреднује то породично богатство: везе породице; блискост породице. То није једина нити најважнија ствар, али мислим да на неки начин може да објасни разлике између Шпаније и других земаља. То је бонус. Ако живите боље, на крају ћете живети дуже», истакао је Абелан.

На листи најдуговечнијих нација после Шпаније и Јапана, на трећем месту нашао се Сингапур (85,4 године). Потом следе Португал и Италија (84,5 година), Израел (84,4), Француска (84,3), Луксембург и Аустралија (84,1 година), преноси Блиц.

 

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »