Розе светло у знак подршке

Поводом Међународног месеца борбе против рака дојке, који се обележава током октобра, Секретаријат за социјалну заштиту саопштио је да ће у знак разумевања и подршке оболелима од ове болести, овог викенда розе бојом светле Народна скупштина, фонтана на Славији, палата «Албанија» и Мост на Ади, пишу Новости.

Мост на Ади осветљен розе бојом у збак подршке борбе против рака дојке(Фото: Лола Ђорђевић)

Иначе, розе боја симболизује борбу против овог опаког обољења, а из Секретаријата апелују на суграђанке да се превентивно прегледају, јер се више од 90 одсто жена може излечити уколико се рак открије у раној фази.

Од рака дојке у Србији умру четири жене дневно

Представници Српског форума против рака дојке — «Европа Дона Србија»су упозорили, да се у Србији годишње открије 4.600 жена оболелих од рака дојке, што значи да се дневно дијагностикује 13 оболелих, а изнели су и да сваког дана од те болести умру по четири жене.

Процене су, како је наведено у саопштењу «Европа Дона Србије», да је 10 до 16 одсто свих малигнитета дојке проузроковано физичком неактивношћу, да гојазност и прекомерно повећање тежине, заједно с физичком неактивношћу, 25 до 33 одсто доприносе обољевању од рака дојки, а и да је мамографија најбољи метод за рано откривање рака дојке.

«Редовни мамографски прегледи се препоручују свим женама старијим од 50 година», рекла је Ана Јовићевић из Институтута за онкологију и радиологију Србије, преносе Новости.

 

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »