Пољска: У Гдањску ножем нападају украјинске мигранте

Пољски град Гдањск, који је омиљено место за одмор Русима из Калининградске регије, ушао је у криминалну хронику као место где данас најчешће нападају украјинске мигранте. Прошле недеље, шест грађана Украјине постале су жртве међуетничких сукоба.

Прво су двојица Пољака 28 и 29 година ушла у путнички аутобус. Они су пришли једн0м становнику Индије и тројици Украјинаца. Према писању портала Dziennik Bałtycki,млади људи су вређали странце због своје националности и расе. Препирка је кулминирала тако  да је возач аутобуса био присиљен да позове полицију и заустави саобраћај на путу Гданск — Миастко.Нападачи који су били под дејством алкохола ухапшени су и прети им до три године затвора.

Други случај у Гдањску догодио се када су двојица Грузина напала тројицу Украјинаца. Када Грузини нису имали довољно аргумената потегли су нож.

Уз повреде добијене убодима Украјинци су пребачени у болницу а нападачи су побегли, Међутим брзо су ухапшени. Нападачи су резали косу у нади да их жртве неће препознати.

Подсетимо да је у пролеће 2017. године Гдањски одјекнуо у медијској хроници као место погрома за Украјинце. Наиме група Пољака напада је камењем кућу у којој је живело осам Украјинаца узвикујући нацистичке пароле «Пољска за Пољаке»,»Украјици дођавола у паклу».Против њих покренут је поступак због етничке и расне мржње.

EADaily додаје да је у 2017. години Пољска издала више од 683 хиљаде привремених боравишних дозвола за држављане трећих земаља. Према извјештају Еуростата, ово представља 22% броја докумената издатих широм ЕУ. 85% миграната у Пољској су Украјинци (585 хиљада људи).

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »