Непроверене и неистините вести као последицу имају ширење панике и узнемирености међу грађанима

Звонимир Стевић, народни посланик Социјалистичке партије Србије, поставио је питање Министарству правде и Министарству унутрашњих послова

Подржавамо да се путем интернета као медија указује на одређене проблеме и ситуације у друштву, али потребно је свакој информацији приступити одговорно, професионално и у складу са законом испитати наведене чињенице.

 

Поштовани председавајући, уважени народни посланици, данас бих искористио прилику да поставим питање Министарству правде и Министарству унутрашњих послова.

У последње време сведоци смо бројних објава путем интернета као јавног медија и друштвених мрежа. Непроверене и неистините вести и објаве на друштвеним мрежама преносе се великом брзином, а поједине као последицу имају ширење панике и узнемирености међу грађанима Србије. Интернет и друштвене мреже као технологија савременог доба су свакако корисне и неоспорно су потребне и неопходне, користе се и у кривично-правном смислу у долажењу до одређених информација или помоћи у истрагама и потрагама. Наравно да не желимо, нити је наша намера да се оне угасе или на било који начин онемогући слобода говора, али често умеју да буду предмет злоупотребе.

Свакако подржавамо да се путем интернета као медија указује на одређене проблеме и ситуације у друштву, али потребно је свакој информацији приступити одговорно, професионално и у складу са законом испитати наведене чињенице, што је Министарство до сада и радило. Међутим, шта се дешава у ситуацији када се после те провере утврди да је објава била лажна. Сетимо се само случаја неисправне воде за пиће у Београду од пре пар месеци, лажних силовања, непроверених информација о киднаповању и нестајању деце. Имали смо ситуацију од пре само неколико дана да је било пријављено чак четири отмице деце у пар дана.

Исто тако, наилазимо на објаве у којима се наводи да су мигранти који су дошли са ратно угрожених подручја починили разна кривична дела. Да ли то неко намерно ради са лошим намерама према тим људима, али и према држави која је поднела велике напоре у збрињавању миграната и решавању мигрантске кризе, чувајући безбедност својих грађана. У наведеним случајевима надлежни органи су се огласи поводом ових ситуација и демантовали наводе.

Питање желим да упутим МУП – да ли МУП прати, испитује и проверава истинитости и поузданости тих објава и појединих вести, које се свакодневно преносе путем друштвених мрежа. У случају да се објаве лажне у циљу застрашивања народа, изазивања панике и евентуално на неки начин урушавање безбедносног система Републике Србије, да ли у таквим ситуацијама МУП спроводи поступак у складу са чланом 343. Кривичног закона Републике Србије?

Питање за Министарство правде – да ли је до сада јавно тужилаштво водило истраге, наравно у сарадњи са МУП поводом оваквих ситуација? Колико је до сада људи процесуирано и какви су исходи тих процеса?

 

The post Непроверене и неистините вести као последицу имају ширење панике и узнемирености међу грађанима appeared first on Социјалистичка партија Србије.

Source: Социјалистичка партија Србије (http://www.sps.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »