Кустос Јасеновца изједначила усташке жртве и њихове џелате

Сећање на Јасеновац оптерећено је конфликтним ратним наслеђем Другог светског рата, које представља непремостиву препреку одлучном суочавању савременог хрватског друштва с властитом прошло­шћу, наводи се у анализи у новом броју хрватског стручног часописа «Полемос».

Хина преноси да ауторка анализе Андриана Бенчић, кустоскиња у Јавној установи Спомен-подручја Јасеновац, износи тврдњу да је «конфликтно ратно наслеђе Јасеновца базирано на политици селективног сећања (бившег) југословенског режима, која је истицала Јасеновац, а прећуткивала масовне злочине попут Блајбурга и Крижног пута».

Према Бенчићевој, «то наслеђе резултовало је манипулацијом бројем жртава Јасеновца и део је »ратова сећања» на југоистоку Еуропе који трају од Другог светског рата». Она је оценила да се «то наслеђе битно разликује од конфликтних сећања на ратове у западној Европи».

«У том приступу, који је доминантан у југоисточној Европи, потпуно је изостављен спомен на цивилне жртве међуетничког насиља, међу којима су биле многе жртве усташког крвопролића, које су пренаглашене, и партизанског крвопролића, које су прећутане», оценила је Бенчићева.

Она је изнела тврдњу да «након распада социјали­стичке Југославије, у Хрватској није дошло до процеса суочавања с прошлошћу, него је уследио нови агресорски рат, са чијом су неизбежном ратном пропагандом поновно призвани у сећање дуго времена утишавани наративи из прошлости», преноси Танјуг.

«Тако, уместо да постане место мира и могућег помирења, Јасеновац остаје најизраженијим симболом конфликтног наслеђа Другог светског рата и послератног периода», навела је Бенчићева.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »