Интервју Бранка Ружића за портал Еспресо.рс на сајму медија: Дачић остаје за мене једини прави кандидат и заслужује да буде реизабран

Министар државне управе и локалне самоуправе и потпредседник Социјалистичке партије Србије Бранко Ружић у интервјуу за Еспресо открива однос Ивице Дачића и Александра Вучића, али и то да ли се плаши реконструкције Владе Србије или ванредних парламентарних избора.

Министар Ружић био је ексклузиван гост штанда Адриа Медиа Груп и портала Еспресо на Сајму медија и отворено говорио о свим актуелним темама.

Медији Вас најављују као једног од могућих противкандидата Ивици Дачићу на Конгресу СПС, шта можемо очекивати тог 22. децембра?

– Што се тиче X Конгреса СПС, он ће стварно бити један симбол саборности, једна светковина и афирмација политике која произилази из наше политике и свега оног што смо сходно нашој државотворној оријентацији радили претходних, скоро 30 година. Чињеница је да медији с друге стране, не спроводе изборе у СПС и сигуран сам да би многи волелеи да дође до неких подела, међутим, то што се мене лично тиче, а сигуран сам да тако мисли и Ивица Дачић, није могуће. Он је једини кандидат, а ако се и неко појави, мада у то не верујем, Дачић остаје за мене једини прави кандидат и заслужује да буде реизабран. Свих ових година он је персонификација оног што смо пре свега заједно радили. Ипак, мислим да је његова ситуација за нијансу тежа, јер је носио већу одговорност, а носиће је и даље. Очекујем да на Конгресу плејаду веома важних гости из земље и иностранства, избор председника странке, ГО, статутарне комисије, надзорног одбора и демонстрацију правог јединства, уз наравно иновирање политике коју ћемо спроводити у наредном периоду. Ми смо увек желили да уподобљавамо бављење политиком у складу с актуелним политичким тренутком и потребама које држава Србија и њени грађани имају. Оно што је најзанимљивије око X Конгреса је то што се он одржава, за оне које се сећају, а и за оне који то не памте Конгрес 22.12. је својеврсна алузија на Дан армије.

Када смо код иновација, очекују ли се, ипак иновације у врху СПС?

– То ћемо видети након избора и након прве седнице ГО странке. Свакако ће бити уважени ставови свих и председник странке Ивица Дачић ће сходно томе и својој процени одабира људи за свој тим, предлагати чланове највишег руководства. Оно што су слатке муке нас у СПС је то што имамо огромни кадровски потенцијал и имамо сигуран сам више екипа исте снаге и тако да ће Ивица Дачић, сигуран сам бити на слатким мукама. Да ли ће бити нових људи? Свакако да.

Медији поново пишу по реконструкцији кабинета Ане Брнабић, али помињу се и ванредни избори, да ли Вас то плаши?

– Пре свега желим да кажем да играмо веома важну утакмицу за Србију. Ја лично нисам никада имао било какав страх. Мислим да је важно да док се налазите на некој функцији радите то у најбољој вери и намери да помогнете реализацији стратешких циљева Владе. То и јесте улога свих министара. Немам ништа против тих пролазних времена, реконструкција, ако ће то донети добро, неки бољитак и неки нови квалитет. Немам ништа против ни избора ако постоји неки државни разлог који ће определити доносиоце одлука за тако нешто. СПС никада није имао проблем од избора и провере воље грађана било то на пролеће или у неком наредном периоду.

Да ли је за Вас лично боље решење за Косово разграничење или замрзнут конфликт?

– Замрзнути конфликт на дуже стазе није решење које ће моћи да апсорбује све оне жеље и надања државе Србије и генерално нашег народа. Мислим да је потребна храброст и мудрост за вођење дијалога, а то српско руководство има и то константно показује. Да ли искрености у томе има на другој страни је питање, ја лично нисам баш толико убеђен. Важан је и моментум, промена става САД, висок степен разумевање Русије, Кине и великог броја земаља и ЕУ, па чак је и Немачка спремна да чује наше ставове и ако је тврда у свом ставу. Знам да је најбоље решење оно које ће бити одрживо, које ће нас регионално повезати и привредно и у свим другим сегментима, очувати наше достојанство, као и функционалну екстериторијалност СПЦ на Косову, очувати све оно што Србија на КиМ баштини и има. ЗСО ће бити једна добра полуга за унапређење статуса Срба у том косовском друштву. Видећемо, ја сам увек умерени оптимиста. Све аспекте морамо сагледати када о томе причамо и видети која је реална позиција Србије на међународном плану. Мислим да Вучић и Дачић веома предано раде на томе. Не треба све гледати кроз црно-белу слику признање односно не признање јер никоме рационалном не пада на памет да посегне за тим признањем.

На скали од 1 до 5 оцените функционисање тандема Вучић-Дачић?

– Не желим да будем субјективан, али рећи ћу да је оцена у најмању руку јака четворка. Када бих дао петицу, један од њих, а знамо и ко (осмех) би онда устао и рекао да може много боље. Тако нека буде та јака четворка. Заиста мислим да су урадили много за Србију, дуги низ година се познају, зању све своје врлине, али и мане. Мислим да су дошли до једног одрживог наступа који даје позитивне резултате, све то раде из простог разлога, а то је што воле своју државу.

Извор и фото: Еспресо.рс

The post Интервју Бранка Ружића за портал Еспресо.рс на сајму медија: Дачић остаје за мене једини прави кандидат и заслужује да буде реизабран appeared first on Социјалистичка партија Србије.

Source: Социјалистичка партија Србије (http://www.sps.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »