Интервју Александра Антића за портал Телеграф.рс на Сајму медија: Држава на скок цене горива није утицала ни за промил

Да ли ће Србија добити руски гас алтернативном рутом, може ли држава да утиче на раст цене горива, али и каква ће бити будућност СПС-а – пар брзих, кратких и директних питања – постављамо Александру Антићу, министру енергетике и потпредседнику социјалиста на штанду портала Телеграф.рс на Сајму медија.

  • Рекли сте да смо спремни да се прикључимо гасоводу Турски ток. Да ли је могуће да ЕУ блокира и овај пројекат, или Србија има шансе?

– Претпостављам, пре свега из јучерашњих изјава министра спољних послова Мађарске Петра Сијарта да у одређеним европским круговима не постоји позитивна атмосфера око овог пројекта, не постоји у овом тренутку било каква конкретна активност. У сваком случају, оно што је чињеница, да се тај пројекат у одређеној мери већ развија. „Гаспром“ заједно са Турском завршава полагање цеви на дну Црног мора и већ ће током новембра изаћи на турску обалу. Колико сам ја информисан, а верујте да јесам, већ је направљен уговор и инвестициона одлука и креће да се ради деобнице од турске обале до граница Турске и Бугарске. Бугарска је већ донела одлука да гради првих 11 км гасовода од границе до уласка у свој транспортни систем, тако да тај гас долази у регион.

Постоји кључно питање којом ће он трасом ићи. Ја дубоко верујем, и без дилеме, најбоља траса за тај гасовод је преко Бугарске, ка Србији, Мађарској, централној Европи, Аустрија, Словачка, Централно-европско-гасно-складиште. Србија има велики интерес да се тај пројекат развије, тај интерес је и енергетски и економски. Пре свега, тај пројекат обезбеђује енергетску безбедност и Србије и региона, сигурно снабдевање гасом као изузетно значајним енергентом, могућност да даље развијамо гасни систем и радимо нове гасне пројекте, али и економско, јер кроз тај пројекат Србија и све земље на траси могу да остваре значајне добити јер ће се плаћати транзитна такса за пролазак гаса на читавој траси гасовоса.

Србија има велики интерес, Србија је спремна за тај пројекат али исвесна да не зависи све од нас, јер наравно сви учесници на траси гасовода морају да одраде свој део посла. Оно што је још битно, сви покушавамо да развијамо деонице тог гасовода у нашим државама, наслоњено на основне принципе, дирекктиве ЕУ. Мислим да сви можемо са много више оптимизма можемо да посматрамо тај пројекат у односну на онај некадашњи пројекат Јужног тока и радимо на томе, време ће показати у ком правцу ће се то развијати до краја.

  • Да отклонимо све недоумице, спремни сте за ову грејну сезону 100 одсто?

– Апсолутно! Све топлане у Србији су апсолутно спремне за грејну сезону, урађени су ремонти, спремна постројења, снабдевање гасом као кључним енергентом за рад даљинских система је апсолутно стабилно, подземно складиште гаса „Банатски двор“ је напуњено до врха, неке топлане користе као енергенет мазут кога има довољно у резервама, има довољно угља. И рад топлана и свих осталих енергетских компанија ће бити потпуно стабилан током зимске грејне сезоне и ја очекујем једну мирну зиму без икаквих трзавица и без икаквог стреса око енергетске ситуације.

 

  • Али зато, с друге стране, имамо трзавице око цена бензина и нафте. Опет је било поскупљења у последњих месец дана. Ви сте апеловали на нафтне компаније да кад дође до смањења на светском тржишту и оне смањују цену. Може ли држава икако да утиче?

– Знате шта, пре свега, сва повећања цене деривата на бензинским станицама која су се десила у протеклих неколико месеци су искључиво последица повећања светске цене нафте и јачања курса долара у односу на евро и на динар, јер је долар обрачунска варијанта у свему томе. Један сегмент утицаја има и чињеница да због готово рекордно ниске хидрологије на Дунаву и Сави немамо пловодбеност за велике барже и они увозници који увозе део деривата за потребе својих нафтних компанија, нису у могућности то да раде речним путем, већ раде камионским цистернама, тако да и то додатно повећава цену.

– Држава није ни у једном сегменту утицала ни за промил на повећање цене деривата на бензинским станицама. Коментаршући сва та кретања, ја сам позвао нафтне компаније, нисам их замолио, јер напросто то је тржиште, нити ја могу да их замолим нити да им наредим, али их позивам да због одговорности коју сви имамо према грађанима Србије и према читавом том нафтном бизнису, пођеднако брзо коригују цене и када цена нафте на светским берзама пада, и да та брзина спуштања цена буде макар приближна оној брзини по којој они подижу те цене приликом скока цене нафте на берзама.

  • Ближи се 10. конгрес СПС? Каква очекивања имате?

– Пре свега, мислим да ће конгрес СПС довести до јачања СПС. СПС је једна традиционална политичка партија која 28 година заузима значајно место на политичкој сцени Србије. Када је у питању председник странке, мој лични осећај, искуство, контакти у СПС иду у правцу да ће Ивица Дачић имати неподељену подршку социјалиста да настави да води странку.

– Тако да СПС треба да се фокусира да организационо јача и да програмски направи одређена освежења, која ће оне кључне приоритете које људи у Србији имају у овом времену бити препознати кроз неке наше програмске садржаје и поруке на основу којих ћемо очекивати већу подршку бирача. Наравно, увек када се дешавају конгреси и избори у партијама, један од сегмената који се подразумева су и кадровска освежења, јачања, нова енергија. Мислим да ће овај конгрес донети доста доброг СПС и дозволите моје лично уверење, када је СПС јака, снажна и програмски јасна, то је онда добро и за Србију.

Извор и фото: Телеграф.рс

The post Интервју Александра Антића за портал Телеграф.рс на Сајму медија: Држава на скок цене горива није утицала ни за промил appeared first on Социјалистичка партија Србије.

Source: Социјалистичка партија Србије (http://www.sps.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »