‘Ракеташи» одлазе у прошлост, аутоматски противградни систем

Министарство пољопривреде Србије набавило је нови аутоматски противградни систем који ће прво бити инсталиран на територији радарског центра Ваљево, где ће наредне године бити постављено 99 аутоматских лансираних станица, изјавио је директор Републичког хидрометеоролошког завода Србије (РХЗС) Југослав Николић.

«У наредних неколико година аутоматизација ће се проширивати док се потпуно не аутоматизују све брањене територије, из надлежности свих 13 радарских центара у Србији», рекао је Николић Тањугу.

Како је казао, иде се ка томе да «ракеташи» оду у прошлост пошто је све теже ангажовати људе који испаљују противградне ракете, због њихове неповољне старосне структуре.

«Све веће проблеме имамо и да би да би се елиминисао тај субјективни елемент у целом систему. Они ће постепено, за неколико година, отићи у прошлост», навео је Николић.

Он је додао да је Министарство пољопривреде обезбедило новац и да је уз стручну помоћ РХМЗ-а извршена набавка и закључен уговор с компанијиом «Трајал» из Крушевца која ће у току наредне године инсталирати 99 аутоматских лансирних станица на територији радарског центра Ваљево.

Објашњава да је изабрано подручје Ваљева, то јест, Ваљевски и Колубарски округ, без територије општине Љиг, са општином Обреновац, зато што је то најзападнија брањена територија земље и «зато што облаци долазе са запада, северозапада и југозапада, у 99 одсто случајева».

Николић наводи, такође, да ће аутоматизација система омогућити елиминисање и последње карике из тог ланца која има елементе субјективности, али и омогућити оптимизацију броја лансирних станица.

Уместо великог броја лансираних станица базираних на ракетама малог домета, имаћемо мањи број станица базираних на ракетама већег домета, додао је Николић.

На пример, на територији општине Ваљево било је пројектовано више од 200 лансирних станица које се базирају на дејству ракета мањег домета, док ће сада бити довољно 99 са ракетама већег домета.

Станицама и аутоматским лансерима управљаће надлежни радарски центри, сваки из своје надлезнзости.

Николић је нагласио да град свуда у свету наноси огромну штету пољопривреди и да се нигде не може потпуно спречити, али да се може смањити његово негативно дејство обично између 30 и 50 одсто, а понекад и до 70 одсто, у зависности од типа облака.

Наводи да држава покушава да помогне пољопривредницима на три начина када је реч о граду: субвенционисањем осигурања, субвенционисањем куповине мрежа поротвиградне заштите и фианснирање система за заштиту од града.

Како је рекао, заштита се базира на ракетном систему, то јест путем ракета се у одређене облачне зоне уноси реагенс који спречава формирање већег броја крупнијих зрна града.

«Без обзира што се те зоне и елементи за дејства одређују помоћу софтвера аутматски, ипак су сада крајња карика у том систему механички лансери и хонорарни извршиоци, чија је старосна структура сваке године све неповољнија», додао је Николић.

Први аутоматски систем противградне одбране биће инсталиран у радарском центру Ваљево који брани територију површине од скоро 590.000 хектара, изјавио је раније минстар пољопривреде Бранислав Недимовић.

Министар је рекао да ће увођење аутоматског система у свих 13 радарских центара коштати 25 милиона евра, пише Танјуг.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »