Потребна институција да брине о Србима у региону

Председник Савеза Срба у региону Миодраг Линта изјавио је данас да је положај Срба у Мађарској и Румунији задовољавајући док у осталим државама региона постоји системска дискриминација српског народа.

Линта је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да је у Хрватској од доласка Фрање Туђмана на власт на сцени државни пројекат ревитализације усташке идеологије.

«Снажне институције у Хрватској раде на том плану. Међу њима је и Хрватска радио-телевизија која промовише садржије чији је циљ ширење говора мржње према Србима. Хрватски политичари ретко то осуђују, правосуђе и полиција не користе ионако благе мере против тог насиља», рекао је Линта коментаришући то што је ХРТ рекламирао књигу и филм «Мит о Јасеновцу».

Положај Срба у Хрватској је трагичан, указује Линта додајући да су Срби представљени као грађани другог реда.

«Шаље им се порука да се иселе или асимилују», напомиње председник Савеза Срба из региона.

Коментаришући забрану академије поводом 100 година од уједињења Србије и Црне Горе у Пљевљима, Линта каже да је то скандалозна одлука за најстрожу осуду.

«Ово је још један у низу догадаја који показује да црногорска власт крши права Срба», каже председник Савеза Срба из региона.

Према његовим речима, осим у Мађарској и Румунији где је статус Срба задовољавајућ, у осталим државама региона постоји системска дискриминација српског народа.

«Треба нам инстутуција која би се систематски бавила Србима у региону са циљем побољшања њиховог положаја», напомиње Линта.

Србија, истице, треба снажније и више да говори о примерима кршења људских и националних права.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »