„Косово је срце Србије“ у срцу Африке: Патријарх освештао храм у Боцвани (ФОТО)

Патријарх српски Иринеј, који је, у суботу, у Габону, главном граду Боцване, освештао нови храм Српске православне цркве, на ком су биле исписане речи „Косово је срце Србије“, рекао је да та држава наш пријатељ и пријатељ српског народа, која има ваљан став према највећем проблему које има Србија, а тиче се Косова и Метохије, што је за нас јако важно.

Поглавар СПЦ рекао је у Габону, међу мноштвом људи, да је, лично упознато ту „дивну земљу, са дивним људима“.

 Уверио сам се у дивне међуљудске односе, како међу народима, тако и међу религијама-рекао је патријарх Иринеј.

Патријарх је поздравио ктитора храма и све друге који су помогли његову изградњу у делу свету где живе и раде многи Србији, који су остали верни и одани и свом роду, и својој вери, и отаџбини, и граде добре однос са свим добрим људима на планети. Првојереј СПЦ подсетио је колико је важна улога ктиторства у нашој и историји и култури.

Желим и овде и у Јоханесбургу да чујем лепи вести да су Срби јединствени, да посећују цркву, да поштују своју веру, јер је то што од нас Господ жели и Свети Сава ком је ова црква посвећена, а то треба да буде природа нашег хришћанског живота.

Ми смо мали народ и ако будемо подељени и посвађани од нас неће ништа бити. Црква нас позива да се зближимо једни другима, не само међу собом већ и са другима народима са којима делимо ову лепоту и доброту у свету.

Од доласка у Боцвани, сусрета са званичницима и верницима, патријарх је наишао на сјајан пријем, што га је учинило јако располеженим и срећним, што није ни скривао.

Ктитор храма у Габону је Миливоје Николић, иначе успешан пословни човек.

Међу званичница који су дочекали и били у друштву поглавара СПЦ у тој далекој, али пријатељској земљи, кључну улогу имао је наш амбасадор Божин Николић, са својим сарадницима.

В. Митрић

http://www.novosti.rs

 

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »