Кијев се уплашио за Закарпатје

Украјина у будућности може да изгуби контролу над Закарпатјем, изјавио је заменик министра за питања привремено окупираних територија Георгиј Тука у интервјуу порталу „Обозреватељ“.

„Од првог дана независности на територији Украјине су постојала три региона која су предата локалним елитама у замену за лојалност централним властима — Крим, Закарпатје и Доњецк. Две територије смо фактички изгубили, Закарпатје још нисмо, али сам апсолутно сигуран да губимо територије где није било политике централне власти“, рекао је Тука.

Он је нагласио да је Мађарска на руској страни. Према његовом мишљењу, давање мађарских пасоша становницима Закарпатја је планирана специјална операција. Политичар је ту ситуацију оценио као недопустиву и позвао Украјину на одлучније акције како се не би дозволило кршење закона земље.

У септембру је на интернету објављен снимак на којем се види како становници Закарпатја добијају мађарске пасоше и заклињу се на верност Мађарској. Као одговор на то Украјина је протерала мађарског конзула, након чега је Будимпешта одговорила истом мером. Касније је откривено да су становницима највероватније издавали нека друга документа, а не пасоше.

 

Спутњик

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »