Инспекцијски налаз јасан: Нема основа за рушење Цркве на Румији

Урбанистичко-грађевинска инспекција Министарства одрживог развоја и туризма Црне Горе приликом контроле на врху планине Румије, где се налази Црква Свете Тројице, утврдила је да не постоји нова градња и да за то подручје нема важеће планске документације. То значи да нема основа за рушење Храма.

У записнику инспекције, који је објавио подгорички дневник „Дан“, наведи се да је са инспекторима на лице места приликом контроле изашло 10 полицајаца и три представника Комуналне полиције Општине Бар, те да се постојећи објекат (црква на Румији) облаже каменом.

Инспекцијски записник такође демантује предсједника Владе Душка Марковића који је протекле седмице поручио да ће храм који је на врху планине Румије поставила Митрополија црногорско-приморска морати да буде уклоњен, будући да је, како је тврдио, нелегалан.

Налаз показује да правног основа за рушење храма на Румнији нема јер, по Закону о планирању простора и изградњи објеката, нелегалан је само онај објекат који је изграђен без грађевинске дозволе на простору гдје постоји планска документација.

Координатор Правног савјета Митрополије црногорско-приморске протојереј-ставрофор Велибор Џомић казао је да је Митрополији непосредно уручен записник о извршеном инспекцијском надзору на врху Румије, и да је након инспекцијског налаза са правне стране ствар јасна, те да је надлежна урбанистичко-грађевинска инспекторка констатовала да за врх Румије и уопште за ту планину не постоје планска документа.

«То је врло битна правна чињеница у овом правном послу. Оно што је важно јесте и да је констатовано да се не изводи никаква нова градња, већ да се постојећа црква облаже каменом, односно утврђује се, и да се сређује кров. То је нешто што спада у редовно текуће одржавање сваког вјерског, па и профаног (нецрквеног) објекта, тако да не можемо говорити ни о каквој сензационалности», рекао је Џомић.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »