Владајућа коалиција Италије изнела низ примедби шефу Европске централне банке

Шеф Европске централне банке (ЕЦБ) Марио Драги покушао је да брани независност своје функције, пошто су га чланови италијанске владајуће коалиције напали због, како кажу, «непримерених» примедби о политичкој ситуацији у земљи.

Заменик италијанског премијера Луиђи Ди Мајо један је од неколико политичара италијанске владајуће коалиције, коју чине крајње десничарска Лига и Покрет «5 звездица», који су се обрушили на Драгија, преноси агенција Ројтерс.

Ди Мајо, лидер Покрета «5 звездица», рекао је да Драги «трује атмосферу» својим позивом Италији да снизи тон у бици с Бриселом и да престане да доводи у питање «егзистенцијални оквир» евра.

Пре њега, истакнути посланик Лиге и евроскептични академик Алберто Бањаи рекао је да влада нема намеру да напусти јединствену валуту и да је «непримерено» од Драгија да «подиже узбуну» у вези са италијанским банкама.

Његов колега посланик из Лиге, Клаудио Борги, који је и дугогодишњи заговорник враћања лире као националне валуте, придружио се критици наводећи да Драгијева пређашња конференција за новинаре указује на то да «неки људи желе да направе пометњу на тржиштима».

Драги, иначе и сам Италијан, није директно поменуо Италију у говору у Бриселу, у којем је акценат ставио на независност централних банака од влада ако желе да инфлација остане под контролом.

Централна банка не би требало да буде под фискалном или политичком доминацијом и требало би слободно да бира инструменте који су најприкладнији за испуњење њеног мандата — рекао је Драги.

Шеф ЕЦБ-а је на конференцији за новинаре оценио да је недавна распродаја италијанских државних обвезница била припремљена како би се «улубио» капитал италијанских банака, које поседују око 375 милијарди евра у тим хартијама од вредности, преноси Танјуг.

Иначе, италијанска влада се суочила са оштром реакцијом Европске комисије због својих планова о повећању расхода, а тренутна «пат позиција» између Рима и Брисела подстакла је страховања да би Италија могла да напусти еврозону, додаје британска агенција.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »