Солун: Италија ће се сутра јавно извинити Грчкој због објаве рата 1940. годинеЈавно извињење Италије Грчкој због неизазване објаве рата 1940. године, биће после 78 година изречено сутра у подне у Солуну.

Извињење ће бити изречено с трибине велике војне параде поводом грчког државног празника «Дана НЕ!».

Тим празником се одржава сећање на то што је Грчка одбила ултиматум италијанских фашиста од 28. октобра 1940. године, а потом и њихов напад из већ окупиране Албаније, и само месец дана касније их потиснула назад, све до половине територије те суседне земље.

Али, већ наредног пролећа, 1941. године, грчка војска је самлевена великом офанзивом снага нацистичке Немачке, а Грчка с краја на крај окупирана, уз учешће и трупа италијанских фашиста и њихову одмазду за претходни пораз.

Председник Италијанске Републике Серђо Матарела долази у Солун на позив председника Грчке Републике Прокописа Павлопулоса на сутрашњу параду којом «Грци прослављају сагу која је довела до победе у противнападу на војску фашистичког режима Бенита Мусолинија», пише данас атински лист «Катимерини».

По информација из више извора, тврди лист, Матарела ће се званично извинити у име своје државе за патње изазване тим ратом и његовим последицама по грчки народ. То ц́е бити први пут да ц́е се Рим извинити било којој земљи, и то на највишем нивоу, а симболички важно одавање почасти биће већ и само присуство председника Италије војној паради, пише лист.

По истим изворима, преноси «Катимерини», после параде у Солуну два председника отпутоваће авионом на грчко острво Кефалонију, на Јонском мору, где ц́е одати почаст успомени на пет хиљада војника италијанске дивизије «Акуи» који су, пошто су по капитулацији Италије одбили да предају оружје, септембра 1943. године, изгинули под немачком опсадом, храбро се борећи у беспоштедним биткама с нацистичким трупама.

Председник Матарела ц́е пре сутрашње параде положити венац у седишту Трец́ег армијског корпуса Грчке војске у Солуну, а после параде и комеморације на Кефалонији ће се, преко Крфа, увече вратити у Рим. За војну параду у Солуну полиција је припремила строге мере обезбеђења, делом и зато што је за сутра у исто време у том граду планиран митинг противника споразума влада Грчке и Македоније о решавању међусобног спора.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »