Пуштен Демаку из «Дреничке групе»

Захтев за условно пуштање на слободу Јахира Демакуа из «Дреничке групе» одобрен је у четвртак, док је исти захтев Сулејмана Сељимија, из исте групе, бившег команданта ОВК, одбијен, пише Коха.

Сељими и Демаку су припадници такозване Дреничке групе. Уредник Вериу.инфо Газменд Морина каже да Сељими није пуштен јер случај Дреница истражује Специјални суд и прозива Тачија и Весљија.

«Чак ни данас није ослобођен генерал ОВК Сулејман Сељими. Очигледно незаконито, Врховни суд Косова већ 136 дана држи Сељимија у затвору. Ни данашњи захтев за условно пуштање на слободу није одобрен, зато што није било политичке воље оних који се позивају на правду», написао је Сељимијев адвокат, Том Гаши на Фејсбуку.

Тврди да је задржавање његовог клијента незаконито и политички мотивисано и да се припрема кривична пријава против одговорних за овај «политички мотивисани скандал».

Даут Харадинај, посланик у Скупштини тзв Косова испред ААК огласио се данас рекавши да је Сељими незаконито задржан у затвору и да ће лично захтевати скупштинску дебату па и формирање скупштинске истражне комисје поводом овог случаја, преноси Вериу.инфо.

Такође Вериу.инфо преноси и наводе свог главног уредника изнете на Фејсбуку, Газменда Морине, који каже да је захтев за условно пуштање на слободу Сељимија одбијен зато што је случај Дреница преузео Специјални суд. «Ако ништа друго Хашим и Кадри дугују Сељимију и другима то да им кажу да их истражује Специјални суд», написао је Газменд Морина на свом Фејсбук налогу.

Огласио се и Врховни суд Косова, који у писаном саопштењу објашњава да он не одлучује о привременом пуштању на слободу окривљених, већ Одбор за условно пуштање на слободу који функционише у оквиру Врховног суда. У случају Дреничке групе, Одбор за условно пуштање на слободу донео је одлуку о условном пуштању на слободу једног од окривљених.

Врховни суд Косова одлучивао је само о захтеву за заштиту законитости који су поднели браниоци 11 окривљених, и тај захтев је одбијен као неоснован.

Врховни суд тзв Косова одлучио је 16. јуна да се случај «Дреница 1» врати на поновно суђење.

Чланови Дреничке групе 1 – некадашњи амбасадор Косова у Албанији, Сулејман Селими и градоначелник општине Србица, Сами Љуштаку 27. маја 2015. године у Основном суду у Митровици пред међународним судским већем, осуђени су на 18 година затвора за ратне злочине над албанским цивилним становништвом почињеним у затвору Ослободилачке војске Косова у Ликовцу 1998. и 1999. године.

Остала петорица чланова Дреничке групе – Сабит Геци, Сахит Јашари, Авни Забељи, Јахир Демаку и Исмет Хаџа ослобођени су оптужби за ратне злочине у затвору ОВК, у Ликовцу, 1998. и 1999. године, преноси КоССев.

Извори: KoSSev, http://www.rtklive.com/

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »