«КФОР се неће повлачити са Косова,трансформација КБС у Војску Косова — веома тешко политичко питање»

Шеф Канцеларије НАТО за везу у Србији Ћезаре Маринели изјавио је да се снаге КФОР неће повлачити са Косова, нити ће се њихов број смањивати, а да је трансформација Косовских безбедносних снага (КБС) у Војску Косова «веома тешко политичко питање».

Маринели, који је на функцији у Београду последње три године, у интервјуу за «Глас Америке» поновио је став генералног секретара Алијансе Јенса Столтенберга, у који, како каже, и сам чврсто верује, а то је да је КФОР веома цењен, као и његова улога на Косову.

Маринели је недавне разговоре Столтенберга са председником Србије Александром Вучићем окарактерисао као позитивне, иако каже да постоје теме о којима имају различита мишљења.

Подсећа се да је Столтенберг приликом сусрета са Вучићем нагласио да «НАТО поштује сваку одлуку једне суверене државе о томе да ли жели да уђе у Алијансу или не жели», али је навео и да Србија и НАТО јачају партнерство започето 2006. године.

Маринели је конставовао и да НАТО веома цени важност КФОР-а, додајући да је све што се дешава у том смислу веома условљено и да стога «КФОР нема другу будућност већ да остане тамо где јесте».

Он је поручио и да НАТО подржава дијалог Београда и Приштине, као и све напоре који ће довести до смањења тензија и решити неспоразуме.

Јенс Столтенберг (фото:Лола Ђорђевић)

У вези са амандманима које је усвојио косовски парламент, а који омогућавају трансформацију КБС у војску, чему се, како наводи «Глас Америке», политичари у Србији снажно противе, Маринели је казао да је то «тема о којој ће се тек раправљати у Алијанси, на Северноатлантском савету».

«Када је реч о КБС, признајемо их у њиховом тренутном мандату. Ако дође до неке промене, о томе треба расправљати на нивоу Северноатлантског савета».

«Глас Америке» наводи да је шеф канцеларије НАТО у Београду, који завршава мандат за годину дана, поручио да о томе када ће се десити трансформација КБС у Војску Косова не може да спекулише, јер је то према његовој оцени, веома тешко политичко питање.

На питање колико позиција Београда, као земље која је окружена НАТО чланицама, осим Босне и Херцеговине и Македоније, утиче на политику Србије, Маринели је навео примере многих других земаља које нису НАТО чланице, а такође су окружене Алијансом и са којом имају одличну сарадњу.

«Рецимо Швајцарска, Аустрија, Шведска. Ту не постоји искључивање, да ако нисте чланица НАТО не радите са НАТО. Дакле, није битно којим земљама сте окружени, све је питање сарадње».

Ћезаре Маринели

Поменуо је и да Алијанса од 1999. године има 13 нових чланица, наводећи да је чланство у НАТО Црној Гори, за само годину дана удвостручило ниво страних инвестиција:

«То је за нас важно, јер бити чланица НАТО је пут ка миру, стабилности, разговорима једних с другима. Такође то се и односи на много бољу економску ситуацију, као што видимо у Црној Гори».

извор: http://www.rtklive.com/

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »