Гојковић: Став Немачке важан, али имамо и савезнике у ЕУ

Председница Скупштине Србије Маја Гојковић изјавила је данас да је став Немачке по питању Косова и Метохије јако важан, али да је Европска унија скуп равноправних чланица, и подсетила да пет чланица ЕУ не признају независност те српске покрајине.

Гојковић је рекла да изјаву посланика немачког Бундестага Петера Бајера да Србија треба „де јуре да призна суверену државу Републику Косово, јер у супротном неће ући у ЕУ“ треба озбиљно схватити, јер је Немачка можда и најважнија чланица ЕУ.

„Ипак, има много земаља које не деле мишљење Немачке, Шпанија напушта сваки скуп на коме се налази (Косово) са или без звездице, то је скуп равноправних чланица и пет држава неће гласати за тако нешто. Србија неће за парче шаргарепе да размишља о томе да призна независност дела своје територије“, рекла је Гојковићева.

Према њеним речима, важно је питање и зашто се стално врши притисак на Србију да води дијалог, ако је све решено, али да је позитивно и то што САД, први пут у новијој историји, имају „један избалансиранији став“.

„Њихови званичници када дођу у Србију кажу да мора да се разговара и да се нађе компромис између Београда и Приштине, значи није више ситуација црно-бела“, рекла је Маја Гојковић.

На питање да ли ће бити одржана седница парламента на којој ће се говорити о КиМ, рекла је да ће седница бити одржана када се наставе преговори и када буде постојала „нека платформа и агенда“.

„Морамо да сачекамо да се у Савет безбедности УН врати питање КиМ, да се настави дијалог, да би парламент имао о чему да расправља“, рекла је председница српске скупштине.

Гојковић је оценила да би се сада таква седница свела на вређање и свађу, те да опозиција као једино решење нуди статус кво без компромиса. „Њима се изгледа допада проглашење квази државе (Косово), нама не“, рекла је Маја Гојковић.

Када је у питању атмосфера у скупштини, она је рекла да су посланици опозиционог Савеза за Србију први кренули с политиком вређања, подсетила да је изречено 32 опомене за посланике опозиције и две за посланике власти.

„Те две није мало, први пут у историји вишепартијског система, ја сам изрекла казну за шефа посланичке групе владајуће већине за Александра Мартиновића, а на пример није било казне за посланике Двери када су ушли у мој кабинет, вређали ме и ударили на крају“, рекла је Гојковићева.

Додала је да некада мора да се опрости казна, да се „смири ситуација, да се седница парламента одржи“.

Упитана да ли има истине у спекулацијама да ће се наћи на месту министра културе, рекла је да у томе нема никакве истине, те да та прича у медијима прелази границу доброг укуса.

Како каже, о томе није разговарала ни с председником државе Александром Вучићем ни с премијерком Аном Брнабић и да не размишља о томе, јер воли свој посао.

Гојковић је истакла да ће Србија на јесен 2019. године бити домаћин Скупштине Интерпарламентарне уније, што је огроман успех настао као последица пет година рада.

„То је велики резултат и вредан рад наше делегације. То можемо да поредимо са УН, заиста смо вредно радили, кандидовали се и победили на гласању“, закључила је председница Скупштине Србије.

 

 

 

Извор: Танјуг


Source: Српска напредна странка (https://www.sns.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »