Безуспешан покушај Русије да обнови нуклеaрни дијалог са САД

Русија није успела да у Генералној скупштини УН покрене питање нуклеарног споразума између Вашингтона и Москве, али је упозорила да би, ако се САД повуку из њега, то могло да постане питање за Савет безбедности УН.

Амерички председник Доналд Трамп је 20. октобра најавио да ће се САД повући из споразума о нуклеарним снагама средњег домета (ИНФ) из 1987. године, наводећи као разлог то што је Русија наводно кршила тај споразум, што она негира и заузврат тврди да управо то чине САД.

Споразум о уништењу ракета средњег и кратког домета из 1987. године забрањује САД и Русији да поседују, производе и тестирају крстареће ракете са копна у домету од 500 до 5.500 километра.

Русија је предложила да поднесе нацрт резолуције у Комитету за разоружање Генералне скупштине УН, али је пропустила рок за предају 18. октобра, преноси Ројтерс.

Она је данас позвала на гласање о томе да ли треба дозволити Комитету да разматра тај нацрт, али је изгубила и на том гласању.

«Ако се САД кроз годину дана повуку из споразума и почну неконтролисано да праве оружје, нуклеарно оружје, ми ћемо се суочити с потпуно другачијом реалношћу», упозорио је пред Комитетом заменик директора руског Одсека за неширење нуклеарног оружја и контроле наоружања Андреј Белусов.

Упитао је зашто САД желе да напусте споразум и зашто желе да праве нуклеарно оружје и истакао да би Русија могла, ако се САД повуку, да то питање покрене у Савету безбедности УН.

Ипак, напомиње агенција, такав потез не би довео ни до какве акције с обзиром на то да и Русија и САД имају право вета у 15-чланом Савету.

Танјуг

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »