Почели највећи НАТО војни маневри од краја Хладног рата, а још пре самог почетка су се десили бројни пехови.

Десетине хиљада војника се окупило у Норвешкој на «Споју трозупца 2018» (Тридент Јунцтуре 2018), највећим вежбама у последње две деценије.Ове ратне вежбе окупљају 50.000 чланова војног особља из 29 НАТО савезница, уз партнерске земље Финску и Шведску, а ангажовано је и око 65 пловила, 150 летелица и 10.000 возила.

Међутим, долазак хиљада војника и њихове опреме није прошао без проблема.

Пехови Американаца

У уторак четворица америчких војника доживала су мали удес и претрпела повреде. У инциденту у коме су, како је наведено, учествовала четири возила, један војник је након краткотрајне хоспитализације пуштен, док су друга тројица задржана на посматрању и у стабилном су стању, преноси Ројтерс.

 До инцидента је дошло када су се сударила три возила, а четврто које је покушало да их избегне склизнуло са пута и преврнуло се — саопштено је из информационог центра.

И амерички бродови су наишли на потешкоће при доласку у Норвешку, па су неки морали и да се врате натраг.

Амфибијски десантни брод УСС Ганстон Хол, део флоте америчких маринаца вратио се у луку у Рејкјавик у понедељак, након што су лоши услови на мору изазвали оштећења на броду.

Брод се вратио на проверу оштећења и није било времена да се поново упути на вежбе.

Такође, на броду је и неколико морнара повређено, али су се они вратили дужности, пише «Бизнис инсајдер»

Агенција АП наводи да је НАТО обавестио Русију, која се граничи са Норвешком, о вежби и позвао је у надгледање.

План је да да вежба траје до 7. новембра, а одржава се на подручју централне и источне Норвешке, северног дела Атлантског океана и у Балтичком мору.

Вежбе ће такође тестирати способност премештања опреме широм Европе, што би било потребно у случају одговора на стварну претњу.

Наводи се да је Велика Британија тако, на пример, одлучила да допреми већину опреме и возила у Норвешку копненим путем преко Француске.

Медији су раније објавили да ће вежбе представљати и велики логистички изазов по државу домаћина која мора да обезбеди и 1,8 милиона оброка и 4,6 милиона боца воде, као и да се побрине за 660 тона прљавог веша.

Поред тога, Норвешка за потребе вежбе мора да стави на располагање велика подручја пољопривредног земљишта у тој земљи.

Хрватски «Вечерњи лист» објавио је наводе норвешке новинске агенције НТБ да је, на основу искуства са пређашњих вежби, норвешка војска успоставила директну телефонску линију путем које ће пољопривредници и други могу моћи да пријаве штету нанету пољопривредном земљишту, шумама или животињама.

Наводи се да су пилићи, на пример осетљиви на буку које производе авиони када ниско лете.

Норвешка војска распоредила је ветеринаре и друге стручњаке да скенирају возила која долазе на вежбе како би обезбедили да не донесу са собом инвазивне врсте путем семена или земље на гумама.

Норвешки дневни лист «Афтенпостен» објавио је да је холандска војска начинила зачуђујућу грешку у плановима пред вежбу, пошто је наводно заборавила на временске услове у Норвешкој и није купила зимску одећу за око хиљаду војника.

Према информацијама тог дневника, холандски војници добиће због тога по 1.000 евра сваки да сами купе додатну топлу одећу у Норвешкој.

Хрватски «Вечерњи лист» наводи да ће ова вежба «тестирати планове НАТО развијене након руске анексије Крима 2014. године, која је заоштрила односе између западних савезница и Москве», пошто ће на њој бити «увежбаван одговор на евентуални напад на Алијансу».

Подсећа се да је генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг на састанку министара одбране Алијансе раније овог месеца поручио да је ова вежба «у сразмери» са постојећем захтевнијем безбедносном окружењу у којем се НАТО налази, али да Алијанса ипак наглашава да вежба није усмерена ни против једне земље и да представља одговор на замишљени сценарио.

То су, као што Русија добро зна, одбрамбене вежбе. Стављати их у било какву врсту офанзивног или дестабилизирајућег контекста била би погрешна интерпретација — рекао је амерички министар одбране Џејмс Матис.

Наводи се и да је начелник Генералштаба норвешке војске Руне Јакобсен поручио да «Руси не треба да се плаше» пошто је «централно подручје одржавања вежбе удаљено више од хиљаду километара од руске границе».

Ипак, јасно је да ће Руси помно пратити ове вежбе НАТО.

Да подсетимо, у септембру је Русија одржала највеће војне вежбе у историји земље, а оне су изгледале овако:


I.Z.K. https://www.blic.rs/, Agencije

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »