Мило Ђукановић: Предстојећа Парада поноса у Подгорици биће важан допринос пуној афирмацији ЛГБТ права

Председник Црне Горе Мило Ђукановић на прослави поводом Дана Уједињених нација на Цетињу, казао је да је прослава Дана УН увек прилика за подсећање на заједничке резултате и важност организације настале с циљем очувања и изградње мира, безбедности и пријатељских односа међу државама и народима.

«Посебан значај данашњем догађају даје чињеница да ове године обележавамо седам деценија од усвајања Универзалне декларације о људским правима, и четврт века од усвајања Бечке декларације и Програма акције који су јасно нагласили неопходност међународне сарадње и солидарности за одржив напредак људских права и недвосмислено истакли да су унапређење и заштита људских права примарна одговорност влада.

Сигуран сам да се у историјском контексту у ком су настале УН, и у вредностима на којима се темељила визија њихових оснивача, крију одговори и на многе нове изазове пред којима се човечанство данас налази.

Управо поводом овог празника, који оваплоћује настанак Светске организације као највећег цивилизацијског достигнућа након Другог светског рата, на Цетињу које је симбол наше духовности и државотворности, и историјског трајања Црне Горе, желим да истакнем најдубље уверење да у данашњем свету, који се налази пред бројним непознаницама, нема алтернативе мултилатерализму и Уједињеним нацијама као његовом стожеру, којима наша земља остаје бескомпромисно привржена», поручио је он.

Сарадња Црне Горе и Уједињених нација, каже, траје много дуже од њеног пријема у пуноправно чланство.

«Трагови првих комуникација, и то са највиших нивоа, датирају још из периода зачетака Лиге народа. Наше односе је увек красило међусобно уважавање и разумијевање да све што заједно радимо мора бити на линији даљег напретка и демократизације друштва.

Црна Гора дели визију Уједињених нација, не само декларативно већ истински посвећено, реагујући увек благовремено кад је реч о увођењу нових стандарда прокламованих званичном политиком УН. Међу првима смо донели Националну стратегију одрживог развоја, и ратификовали Париски климатски споразум.

«Поучени искуством блиске прошлости, када смо били дом и сигурна лука десетинама хиљада избеглица, дали смо значајан допринос и били најгласнији актер региона у усаглашавању глобалног договора за избеглице у Женеви, за шта је Високи комесар јавно похвалио и издвојио Црну Гору», објашњава Ђукановић.

Како додаје, Црна Гора наставља да буде поуздан партнер и промотер политика УН у свим областима.

«Конкретно, на плану људских права, наш циљ није само да гарантујемо њихову заштиту, него и да их активно промовишемо, поштујемо, и пре свега испуњавамо све своје међународне обавезе. У Црној Гори смо на том плану урадили много, а у појединим процесима постали пример позитивне праксе управо у Систему УН. Поменућу само пар потврда овакве оцене. Црна Гора је једна од свега тридесетак земаља чланица УН које редовно извештавају о имплементацији кључних конвенција из области људских права. Такође смо од стране једне од најактивнијих међународних невладиних организација, која се бави Општим периодичним прегледом, препоручени као пример позитивне праксе у вођењу прегледног механизма, односно начина укључивања УН агенција и националних невладиних организација у процес.

Црна Гора снажно подржава реформске процесе усмерене на снажење ефикасности и делотворности УН, уз осигуравање веће одговорности свих чинилаца. Ову подршку поновио сам и пре неколико дана у веома садржајном разговору са генералним директором Канцеларије УН у Женеви, господином Мајклом Молером.

Желим и овом приликом да афирмишем конструктивну сарадњу коју црногорске институције, али и цивилни сектор и медији остварују са УН тимом у нашој земљи. Бројни пројекти које смо заједно реализовали значајно доприносе даљој демократизацији, економском и друштвеном развоју државе и бољем животу грађана», истиче Ђукановић.

Радује, каже, чињеница да Црна Гора својим преданим радом и оствареним резултатима на снажењу концепта грађанског друштва све више представља примјер другим државама.

«Настављена је и одржана динамика развоја и унапређења стања у бројним областима, док паралелно настојимо да правимо искораке и у секторима где се још увек препознаје изостанак системског приступа.

Управо подстакнути активностима на међународном плану у оквиру Групе пријатеља права старијих лица, значајне искораке чинимо на плану побољшања њиховог положаја и стварања система у којем ће они све више бити актери друштва, и све мање пасивни примаоци помоћи. И предстојећа Парада поноса у Подгорици биће нови важан корак ка пуној афирмацији права ЛГБТ особа.

Реализоване иницијативе представљају добру основу за даље продубљивање сарадње. Томе ће несумњиво допринети недавно јачање УН тима експертом Канцеларије високе комесарке УН за људска права. Искористио бих прилику да поновим интерес Црне Горе да планирани период експертске подршке буде продужен.

Додатно охрабрује напредак на постизању синергије између циљева одрживог развоја и имплементације обавеза из акционих планова у европском преговарачком процесу», казао је предсједник Црне Горе.

Он је захвалио систему УН у Црној Гори на одлучној подршци у спровођењу реформи, проактивном приступу, посвећености и континуираној помоћи коју нам пружају на европском путу.

Антена М

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »