«Друмодом» за бескућнике

До краја новембра на престоничким улицама наћи ће се «друмодом»-аутобус у коме ће бескућници моћи да задовоље основне хигијенске потребе и пронађу предах од тешког живота на асфалту. Овај пилот-пројекат, први у Европи, требало би у Београду да заживи до краја новембра, а ово ће бити реализовано у оквиру «Адре», глобалне хуманитарне организације.

Возило за ове сврхе већ је набављено, а тренутно се ради на његовој адаптацији како би се у њему сместиле туш-кабине и простор за одмор суграђана са улице. Аутобус ће садржати две туш-кабине и један тоалет, а у њему ће бескућници моћи да се окупају, користе фризерске услуге, да добију чисту одећу и обућу, али и психо-социјалну подршку.

Овакав вид подршке бескућницима не постоји на овим просторима, а тренутно се нешто слично спрема у Грчкој — каже, за «Новости», Павле Радованов, руководилац пројекта.

Прва сврха оваквог аутобуса је да им привремено приуштимо топлину дома, место где могу да одржавају хигијену, да се обрију, уреде. Наш тим ће се састојати од психолога и специјалног педагога са којима ће они моћи да поразговарају.

У почетку ће престоницом да саобраћа једно овакво возило, а уколико наиђе на добар одзив, биће разматрано да буде уведено још неколико.

Идеја је да се одреди пет-шест локација у граду на којима се они окупљају и где се углавном крећу — објашњава Радованов. — Дневно ћемо посећивати најмање два места, а ту ће се аутобус задржавати око два-три сата.

Према подацима хуманитарне организације «Адра», у Београду има између 3.000 и 5.000 бескућника. Већина њих живи на отвореном, ноћу сакривена у подземним пролазима, док су други склониште пронашли у напуштеним зградама.

ДОНАТОРИ

Према речима Павла Радованова, овај пројекат финансира се захваљујући донаторима «Адре», који су помогли да се набави и преправи аутобус намењен у ове сврхе.

Аутор: М. Станојковић

http://www.novosti.rs

 

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »