Дневни билтен 26.10.2018.

СРБИЈА

ДАЧИЋ У СЕВИЉИ О САРАДЊИ СРБИЈЕ И АНДАЛУЗИЈЕ

СЕВИЉА/БЕОГРАД, 25. октобра 2018. (Бета) – Министар спољних послова Србије Ивица Дачић разговарао је 25. октобра у Севиљи са представником шпанске владе у Андалузији Алфонсом Родригесом Гомесом де Селисом о унапређењу политичке и економске сарадње Србије и тог шпанског региона. Како је саопштило Министарство спољних послова Србије, саговорници су истакли важност отварања почасног конзулата Србије у Севиљи и изразили очекивање да ће одлични политички односи резултирати и унапређењем економске сарадње. Конзулат Србије у Севиљи отворен је 24. октобра, а Дачић је тим поводом саопштио да је циљ још јаче повезивање са шпанским аутономним регионом који има приближно становника као Србија. Почасни конзул Србије за регион Андалузије је Хуан Мануел Контрерас коме је Дачић уручио документ о именовању. О унапређењу економске сарадње и размени привредних делегација Дачић је другог дана боравка у Севиљи разговарао и са шефицом Агенције за промоцију извоза Владе Андалузије Ванесом Бернард Гонсалес. Дачић је истакао повољан привредни амбијент у Србији за привлачење страних инвестиција и нагласио да пријатељске везе Србије и Шпаније дају много могућности за развој свеопштих веза на обострано задовољство, додаје се у саопштењу.

СТЕФАНОВИЋ СА АМБАСАДОРОМ БЕЛГИЈЕ О ПОЛИЦИЈСКОЈ САРАДЊИ И ЕВРОПСКОМ ПУТУ СРБИЈЕ

БЕОГРАД, 25. октобра 2018. (Бета) – Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић и новоименовани амбасадор Белгије Кунрад Адам разговарали су 25. октобра у Београду о сарадњи полиција две земље и о европским интеграцијама Србије. Како је саопштио МУП, Стефановић је током разговора упознао амбасадора са „последицама евентуалног пријема такозваног Косова у Интерпол“. Они су разговарали и о раније потписаном Споразуму о полицијској сарадњи, на основу којег је потписан Акциони план активности полицијске сарадње Србије и Белгије и којим су обухваћени заједничка борба против тероризма, против недозвољене трговине оружјем и људима, сузбијање кријумчарења наркотика.

ЉАЈИЋ: ЗЕМЉЕ РЕГИОНА ДА БУДУ ПАРТНЕРИ, А НЕ КОНКУРЕНТИ

БЕОГРАД, 25. октобра 2018. (Бета) – Потпредседник Владе Србије и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић изјавио је 25. октобра да регион може направити искорак око стварања заједничког економског простора само ако једни друге почнемо да доживљавамо као партнере, а не као конкуренте што је тренутно случај. „На свим скуповима говоримо да нам је неопходна сарадња, а у пракси кочимо једни друге рачунајући да ћемо тиме допринети опоравку наших економија, што је илузија“, оценио је Љајић на конференцији „Балкан и Европска унија – петогодишњи циклус Берлинског процеса“, која се одржава у Будви. Земље са овако малим тржиштима, додао је, не могу начинити никакав напредак уколико не буду потпуно отворене. Љајић је указао да смо упркос чињеници да је ЦЕФТА допринела значајном повећању извоза земаља региона, доспели у ситуацију да не можемо да потпишемо ни протоколе који су неопходни да ЦЕФТА у потпуности профункционише. Он је прецизирао да Протокол 6 због нерешених односа Београда и Приштине не може да буде потписан, а да још нису почели преговори ни око Протокола 7 који се тиче решавања спорова унутар ЦЕФТА. Говорећи о дометима Берлинског процеса, Љајић је оценио да они још нису донели конкретну реализацију пројеката о којима је било речи и који су одлично дефинисани. „Чини ми се да та спорост утиче на цео добро замишљен концепт и ако ту не направимо нешто, ако путеви не почну да се изграђују, ако железничке пруге не почну да се реконструишу, ако регион не почне да се повезује, плашим се да ће ово бити само једна од бројних иницијатива које нису дале резултат“, закључио је он. Берлински процес је, како каже потпредседник Владе, за разлику од већине регионалних иницијатива којих је било више од 70, најбоље таргетирао оно што би требало да буду циљеви и проблеми овог региона, а то су млади и економија. На конференцији су учествовали аустријски канцелар Себастијан Курц, председник Црне Горе Мило Ђукановић, премијери Црне Горе и „Косова“ Душко Марковић и Рамуш Харадинај, као и потпредседник Владе Македоније Кочо Ангушев.

МИХАЈЛОВИЋ: САРАДЊА СА КОМПАНИЈОМ „ПАУЕР ЧАЈНА“ И НА НОВИМ ПРОЈЕКТИМА

БЕОГРАД, 25. октобра 2018. (Бета) – Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић разговарала је 25. октобра са регионалним директором кинеске компаније „Пауер Чајна“ Јенг Боом о наставку изградње обилазнице око Београда, као и о могућностима сарадње на новим пројектима. Министарка је истакла да је задовољна досадашњом сарадњом са компанијом „Пауер Чајна“ у изградњи саобраћајница. Кинеска компанија изразила је заинтересованост да се укључи у изградњу „ауто-пута мира“ Ниш-Мердаре-Приштина, као и брзих саобраћајница од Београда до Зрењанина и од Иверка до Лајковца, којим ће се овај део Србије повезати са Коридором 11. „Поред учешћа у изградњи обилазнице око Београда, заинтересовани смо и за нове пројекте и спремни да разговарамо о различитим видовима финансирања“, рекао је Бо. Михајловић је предложила формирање радне групе коју ће чинити представници њеног министарства и кинеске компаније, ради што ефикаснијих договора о реализацији нових пројеката. Компанија „Пауер Чајна“ тренутно гради обилазницу око Београда, од Остружничког моста до Бубањ потока, у дужини од 19,5 километара, а вредности радова је 207 милиона евра. Влада Србије са Кинезима преговара и о потписивању комерцијалног уговора за изградњу деонице Бубањ поток-Винча-Панчево, у дужини од 31 километар, а процењена вредност те инвестиције је око 500 милиона евра.
Source: Дневни билтени Министарства спољних послова Републике Србије (http://www.mfa.gov.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »