Дачић: „Учешће на Медитеранској конференцији ОЕБС-а била је прилика за бројне билатералне састанке“

„Учешће на Медитеранској конференцији ОЕБС-а била је прилика за билатерални састанак са новим министром спољних послова Краљевине Шпаније. Састанак је за Србију био веома важан јер је Шпанија земља, у оквиру ЕУ, која највише подржава територијални интегритет Србије. Она је велика брана томе да се на ултимативан начин поставља питање признања Косова као услова за даље евроинтеграције Србије.

Заједнички смо констатовали да су нам билатерални односи изванредни. Позвао сам свог колегу да посети Србију како бисмо још више учврстили нашу сарадњу.

Састао сам се и са министром спољних послова Словачке Мирославом Лајчаком, који од 1. јануара преузима председавање ОЕБС-у.
Важно нам је да се у том периоду руководи Организацијом уз поштовање статусне неутралности. Будући да је Албанија поднела кандидатуру за председавање ОЕБС-у током 2020. године, наш услов да то прихватимо јесте да се Албанија придржава статусне неутралности, као и да поштује принципе Организације. Тада би Тројку ОЕБС-а чинили Словачка и евентуално Албанија, а битно је да позиција ОЕБС-а, о којој сам говорио, буде задржана и у наредним годинама.

Тема Конференције била је и укључивање свих земаља чланица ОЕБС-а ради што боље сарадње са медитеранским земљама. Србија ће ускоро поднети захтев да буде члан Уније за Медитеран.

Ми желимо да у Шпанији будемо што више присутни. Пре неколико месеци смо отворили Почасни конзулат у Сарагоси, сад само отворили Почасни конзулат у Севиљи. Циљ нам је да отворимо Конзулат у Барселони будући да је Шпанија велика, пријатељска земља и желимо само што боље политичке, економске односе, већ и да помажемо нашим грађанима који се бораве у овом региону“, рекао је након састанака у Малаги шеф српске дипломатије.

Извор: МСП

фото: Танјуг

The post Дачић: „Учешће на Медитеранској конференцији ОЕБС-а била је прилика за бројне билатералне састанке“ appeared first on Социјалистичка партија Србије.

Source: Социјалистичка партија Србије (http://www.sps.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »