Антић отворио конференцију о енергетској безбедности у Београду

Министар енергетике Александар Антић је изјавио да ће ускоро бити настављена изградња Турског тока према Бугарској и истакао да Србија спрема да се прикључи том гасоводу.

„Важан пројекат за нас је могућност да кроз наш регион прође наставак деонице Турског тока. Крак испод Црног мора ће изаћи ће током новембра на турску обалу и затим ће кренути изградња гасовода ка Бугарској“, рекао је Александар Антић на отварању дводневне међународне конференције за енергетску безбедност Евроазије, у Дому Народне скупштине.

Антић је истакао да је тај пројекат значајна прилика за цео регион и његову енергетску безбедност.

„Могућности да 10 до 15 милијарди метара кубних руског гаса из Турске прође према Бугарској, Србији, Мађарској и Аустрији озбиљна је шанса да унапредимо енеретску безбедност. То ће отворити могућност развоја гасификације и гасне привреде“, навео је Антић.

Министар је истакао да би прикључењем на Турски ток поменуте земље постале транзитне и за гас и остваривале од тога значајан профит.

„Србија велику пажњу посвећује том пројекту ,спремни смо да искористимо шансу коју тај пројекат пружа. Ипак, то не зависи само од нас, ту су наше комшије Бугарска и Мађарска“.

Антић је рекао да је за нашу земљу значајно и повезивање на Јужни гасни коридор и гасоводе ТАНАП и ТАП и Каспијски басен, преко ЛНГ терминала у Грчкој односно гасне конекције између Грчке и Бугарске.

Извор: РТС, Танјуг

The post Антић отворио конференцију о енергетској безбедности у Београду appeared first on Социјалистичка партија Србије.

Source: Социјалистичка партија Србије (http://www.sps.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »