Александар Антић за ТВ Прва: „Бензин скупљи у Румунији, ЦГ, Албанији „

Министар рударства и енергетике Александар Антић изјавио је да акцизе на гориво јесу део прихода али да држава има значајне рашоде који су у интересу грађана.

Говорећи за Прву ТВ о цени горива, Антић је казао да држава ниједним сегментом није утицала на то да у последњих неколико месеци дође до овако значајног скока цена деривата на пумпама.

„Скок цена је искључиво и једино последица раста цена сирове нафте на светским тржиштима и јачања долара у односу на евро, самим тим и на динар. Моје очекивање је да када пада цена сирове нафте да се то пођеднако брзином одражава и на пад цена деривате на бензинским станицама.

На питање да о висини акциза на нафтне деривате у Србији, Антић је казао да акцизна политика није питање за нафтне компаније.

„Они треба да гледају онај део посла који је везан за компанијске цене, за котације деривата на светским тржиштима и да у односу на пад цене сирове нафте и самимим пад котација које су почеле од 10. октобра, крену да реагују са смањењем цана деривата“, казао је Антић.

Антић је казао да се апсолутно не слаже са констатацијом да смо у региону међу најскупљима.

„Када је реч о бензину, Србија је у оквиру окружења на 5. или 6. месту, скупљи су и Румунија и Црна Гора и Албанија и Грчка и Хрватска. Дизел је скупљи у Грчкој и Албанији“, казао је Антић.

Што се тиче цена у Босни и Херцеговини, ту је, наводи министар, дошко до највећег раста цене дизела у регион јер је до скоро цена дизела била 1,7 КМ а сада је 2,4 КМ.

„Када је у питању ниво акцизне политике, то је друга држава и ја се не бих мешао. Али БиХ није параметер за Србију, узимајући у обзир ниво инфраструктурних радова у Србији који су на историјском максимуму, у односу на ниво зарада у јадвном сектору и ниво повећања зарада и пензија које се очекују у Србији до краја године“, навео је Антић.

Извор: Б92

фото: Владимир Живојиновић

The post Александар Антић за ТВ Прва: „Бензин скупљи у Румунији, ЦГ, Албанији „ appeared first on Социјалистичка партија Србије.

Source: Социјалистичка партија Србије (http://www.sps.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »