У Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ се формира српски патриотски блок

Представници српских странака које су освојиле места у Представничком дому Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине почеле су договор о формирању велике српске коалиције која би тако добила могућност да блокира све одлуке које би могле да буду лоше по Републику Српску, пишу данашње Вечерње новости.

Устав БиХ је оставио могућност да посланици из Српске могу да зауставе одређене одлуке Скупштине БиХ због заштите ентитетских интереса. За такву меру потребна је подршка две трећине посланика из српског ентитета.

Зато је, да би се остварила идеја о патриотском блоку у Сарајеву, потребно да се владајућој коалицији из РС — на чијем је челу новоизабрани члан Председништва БиХ Милорад Додик, а коју чине СДСН, ДНС и СП, и заједно имају осам посланика — прикључе још најмање два посланика.

СДС има три посланика у државном парламенту, а ПДП два.

Засад је Обрен Петровић, градоначелник Добоја и члан СДС-а, поручио да је спреман на сарадњу у Скупштини БиХ у корист Републике Српске. Друга два посланика СДС-а још се нису јавно изјаснила о тој идеји, пишу Новости.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »